Foto: Istock

Artiklar

Glädjesiffror för båtbranschen – så mycket tros försäljningen gå upp

I år är det båtbranschens år. Försäljningen av båtar väntas öka med hela 20 procent. Förklaringen är låga räntor och återhämtningen efter lågkonjunkturen, men även det fina vädret lockar fler spekulanterna, rapporterar Dagens Industri.

Text: Annika Jeppsson • 2016-07-28 Uppdaterad 2016-07-28

Philip Thudén är båtförsäljare på Marindepån Danderyd. För Dagens Industri berättar han att företaget har sitt bästa år sedan 2007.

– Det är en enorm ökning. Och det är framför allt försäljningen av nyproducerade styrpulpetbåtar som ökar i volym. För vår del handlar det om båtar för mellan 350 000 och en miljon, säger Philip Thudén till DI.

Ett trendbrott

Men enligt tidningen det är inte bara Marindepån Danderyd som ser en uppgång. Trendbrottet syns i hela branschen, med en ökad försäljning på så mycket som 20 procent. Att vi haft så fint väder i sommar har naturligtvis en positiv påverkan, men även de låga räntorna och återhämtningen efter lågkonjunkturen.

Överlag är det på styrpulpetbåtar, som har en prislapp på mellan 100 000 och 500 000 kronor, som efterfrågan har varit störst. Där har försäljningen ökat med mellan 20-30 procent, rapporterar DI. 

Ökat intresse

Mats Eriksson är vd för branschorganisationen Sweboat. Han tror att allt fler är intresserade av att vara ute på sjön.

– Det ser man inte minst på att så många köper båtar för dagsturer. Det låter inte klokt, men det finns de som kommer in och köper båt på impuls, säger han till DI.


Text: Annika Jeppsson • 2016-07-28
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top