Det nya projektet vill visa att plasten går att använda till något bra // Foto: Håll Sverige Rent

Artiklar

Gör optimistjollar av skräpet

Nytt projekt vill öppna ögonen för nedskräpningen i haven.

Text: Martin Strá�mberg • 2018-05-31 Uppdaterad 2018-05-31

 

Varje år hamnar åtta miljoner ton plast i haven. Nu går Sjöräddningssällskapet, Håll Sverige Rent och Svensk Seglarförbundet ihop i ett nytt projekt som man kallar för “Optimist för havet”.

– Vi vill dels berätta om det stora miljöproblemet med all plast i havet. Men vi vill också visa att plasten faktiskt är en resurs som går att återvinna och som inte borde hamna utanför återvinningssystemet, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent    

I Sverige är Bohuskusten särskild drabbad av marin nedskräpning. Där spolas skräp motsvarande fem fulla badkar i land varje timme, och mycket av skräpet består av olika plastföremål.

Plastflaskor, påsar och annat plastskräp som samlas in av frivilliga ska återvinnas och gjutas om till optimistjollar. Syftet är att sprida kunskap om det stora problemet med marin nedskräpning. Dessutom visar projektet att mycket av den plast som i havet är ett skadligt skräp egentligen är en användbar resurs på land. Sjöräddningssällskapet har optimerat fyra av sina miljöräddningssläp till att även fungera för att samla in plast från havet.

– Det är ett bra sätt för oss att utnyttja våra resurser och hjälpa till. Våra frivilliga och medlemmar har en stark relation till havet och vi vill vara med och få fler att få upp ögonen för vilket problem plasten i havet är, säger Niklas Jendeby på Sjöräddningssällskapet    

Förutom att samla in plastskräp kommer projektet även att åka runt i Sverige och informera och utbilda barn och unga i seglarklubbar och skolor. Starten för satsningen sker under Volvo Ocean Race i Göteborg och fortsätta på en rad andra platser under sommaren.

– Genom Optimist för havet vi vill skapa framtidstro om att flödet av plastskräp till havet kan minska och att vi alla kan vara en del av lösningen genom att helt enkelt inte skräpa ner. Tillsammans med våra 100 000 medlemmar och 340 klubbar kan vi verkligen göra skillnad. Vill vi ta vårt ansvar för miljön och för vår idrottsarena – våra hav och sjöar, säger Marie Björling Duell, förbundsdirektör på Svenska Seglarförbundet.

Projektet löper under tre år och finansieras av Svenska Postkodlotteriet tack vare Svenska Postkodlotteriets kunder.

 


Text: Martin Strá�mberg • 2018-05-31
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top