Sommartid kan det vara trångt i farleden i Göteborgs hamninlopp. Nu separerar man fritidsbåtarna från den tyngre sjöfarten i en egen farled. Foto: Göteborgs hamn

Artiklar

Här är nya farleden för fritidsbåtar i Göteborg

Sommartid är det trångt i farleden i Göteborgs hamninlopp. För att minska riken för kollisioner mellan fritidsbåtar och handelsfartyg invigs nu en ny farled som separerar trafiken. Kolla in den nya farledens sträckning här.

Text: Jens Augustinsson • 2017-02-09 Uppdaterad 2021-06-09

Sjöfartsverket har i samarbete med Svenska Kryssarklubben och Göteborgs hamn tagit fram en helt ny farled, speciellt anpassad för fritidsbåtar. Detta för att höja säkerheten i inloppet till Göteborg och underlätta för fritidsbåtarna att navigera utanför de stora farlederna, dit handelssjöfarten är hänvisad, berättar Sjöfartsverket i ett pressmeddelande.

Hamninloppet till Göteborg är ett av Sveriges mest trafikerade farvatten. Sommartid delar oceangående fartyg – vissa av dem 400 meter långa – utrymmet i farlederna med en stor mängd fritidsbåtar. Eftersom handelsfartygen har mycket små möjligheter att göra undanmanövrar i farlederna uppstår emellanåt närsituationer mellan handelsfartyg och fritidsbåtar.

Här är nya farleden för fritidsbåtar i Göteborg
Den nya fritidsbåtsleden är nyligen sjömätt och har ett minsta djup på tre meter. Klicka på kartan för större bild. Illustration: Sjöfartsverket

Här är datumen för nästa VOR-fest i Göteborg

– Förutom säkerhetsriskerna innebär närsituationerna också obehagliga upplevelser för de inblandade besättningarna på både handelsfartygen och fritidsbåtarna, säger Björn Garberg på Sjöfartsverket i Göteborg och en av initiativtagarna till den nya leden.

Den nya farleden sträcker sig från älvmynningen och sydväst ut till Böttö och går parallellt med den större södra farleden. Fritidsbåtleden är nyligen sjömätt och har ett minsta djup på tre meter. Under våren kommer leden att märkas ut med nya sjösäkerhetsanordningar.

– Det finns plats för alla på sjön, men det är gott sjömanskap att ge utrymme åt handelssjöfarten. Vår förhoppning är att den nya farleden underlättar för fritidsbåtarna att på ett säkert sätt njuta av Göteborgs skärgård, säger Björn Garberg.

Båtnytts chefredaktör tipsar: 5 måsten på Göteborgsmässan

TV: Häng med in i veteranbåtshallen på Göteborgsmässan


Text: Jens Augustinsson • 2017-02-09
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen