920830.jpg

Artiklar

Varför köper man en jätte i trä?

Rent förnuftsmässigt finns det nog säkrare köp än en träbåt från 1974. Men storleken och känslan av ett gediget hantverk sopar mattan med det mesta i glasfiberväg för likvärdiga pengar.

Text: • 2014-06-04 Uppdaterad 2021-06-09
TV: Sven Yrvind sågar dagens båtliv
Läs mer: Så seglar du jorden runt gratis
TV: Här möter muskelbåten vågen på nio meter

Grand Banks Alaskan 49

Längd: 14,90 m

Bredd: 4,80 m

Djupgående: 1,70 m

Deplacement: 28 ton

Motor: 2 x Ford diesel 125 HK

Årsmodell: 1974

Pris: 1,5 – 2 miljoner kr

Tillverkare: American Marine

Varv: Junk Bay, Hong Kong

Varför köper man en jätte i trä?
Varför köper man en jätte i trä?

Extrem passion, vansinne eller bara kärlek? Ja, någon extra ingrediens utöver båtintresset måste nog till för att äga och sköta en 15 meters Grand Banks med mahognyskrov. Men det är klart, vem vill inte äga vad som anses vara en ikon bland ”trawlers”?
– Den här båten var vad vi gått och drömt om, säger Jan Sterner som får medhåll från hustrun Lena Eklund.

De hade inte precis planerat att byta båt, men när de en dag hamnade bredvid sin ”drömbåt” och det dessutom satt en saluskylt på den var saken klar. Den dåvarande ägaren hade haft båten i 35 år och skött den pedantiskt. Som grädde på moset hette båten La mer, vilket är franska och betyder havet

Utrymme för många

Från förarplatsen har man full överblick och vill man högre upp kan man ställa sig i stolen och sticka upp huvudet genom takluckan. Dessutom finns det plats för sällskap. Sex personer sitter ledigt i U-soffan, som gärna blir favoritplatsen ombord. Här finns också en extra bädd för den som vill ha lite avskildhet. En svängd trappa leder ner till en hytt med egen toalett och plats för fyra personer.

Strax akterut, ungefär i mitten av båten, finns master bedroom med dubbelsäng, ett litet bibliotek, toalett samt dusch. Härifrån tar man sig vidare upp i salongen och det är väl här man börjar ifrågasätta uttrycket flytande sommarstuga. För vem har teakparkettgolv i en sommarstuga?

Dubbeldörrar ut mot akterdäck, orientmattor och en Jetson-fåtölj i ett hörn för under en millisekund tankarna till en östermalmsvåning. Grand Banks är kända för sina fina inredningar och den här båten är inget undantag. Även i salongen finns det gott om utrymme. Att hålla middagar med åtta personer är inget problem, eller ett dussin om man känner varandra väl. För det här är en båt att umgås på. En båt som passar när man börjar känna sig mätt på segling eller snabba motorbåtar och vill ha det bekvämt med mycket svängrum.

Text och foto: Johannes Nordemar

Ur Praktiskt Båtägande nr 10, 2013

 

Varför köper man en jätte i trä?
Varför köper man en jätte i trä?

Långsam och trygg

Vi återvänder till styrhytten. De gamla Forddieslarna startar direkt och det ser enkelt ut när Jan och Lena kastar loss och långsamt manövrerar den nästan fem meter breda båten ut ur hamnen.
– Många har för bråttom. Bara man tar det lugnt och är förberedd är storleken inga problem, menar Jan.

Det tar en liten stund innan hon reagerar på rattutslag, men man lär sig. Att gå över från Stockholms skärgård till Gotland i den här båten är väl ungefär som en promenad i parken, tänker jag. Vi möter en skärgårdsbåt i reguljärtrafik och jag noterar att man känner sig hyfsat stor i en Grand Banks. Vågorna klyver hon elegant utan att solstolen på fördäcket rör sig. Vi avslutar provturen och Jan får ta över ratten när vi lägger till vid Biskopsudden.

Om några veckor ska La mer upp på varv. Det är underhåll och målning som görs var femte år. Utöver det är det väldigt lite som behöver göras, eftersom hon ligger i vattnet året runt och dessutom är kopparskodd vid vattenlinjen. Så det där med stor träbåt kanske inte är så vågat trots allt?

 


Text: • 2014-06-04
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen