Team Malizia har erbjudit Greta Thunberg att åka med deras Malizia II över Atlanten // Foto: Yacht Club de Monaco

Artiklar

Greta Thunberg seglar till FN-möten

Liftar med tävlingsbåt över Atlanten

Text: Martin Strömberg • 2019-07-29 Uppdaterad 2019-07-29

Det blir med segelbåt som Greta Thunberg kommer att ta sig över Atlanten för att delta på två stora FN-möten om klimatet i höst.

Klimataktivisten flyger inte och har därför erbjudits skjuts med tävlingsbåten Malizia II, skriver hon på Twitter, rapporterar Dagens Nyheter.

”Vi kommer att åka över Atlanten från Storbritannien till New York i mitten av augusti”, skriver Thunberg.

16-åringen skulle egentligen ha börjat gymnasiet men har tagit ett sabbatsår för att kunna genomföra resan. Det första mötet äger rum på FN-högkvarteret i New York den 23 september, och det andra i Santiago i Chile där FN håller sina årliga klimatförhandlingar i början av december.

”Vi har fortfarande ett fönster av tid när saker är i våra egna händer – men det fönstret stänger sig snabbt. Därför har jag bestämt mig för att göra den här resan nu. Under det senaste året har miljoner unga höjt sina röster för att få världsledarna att vakna upp och se klimatkrisen. Under de kommande månaderna, i New York och Santiago, kommer det visa sig om de har lyssnat”, skriver hon.

Med på båten finns filmmakaren Nathan Grossman, som ska dokumentera resan. Den professionella tävlingsseglaren Boris Herrmann och grundaren till teamet Malizia – Pierre Casiraghi är kaptener. 

Greta Thunberg har tidigare berättat för DN att hon väljer att ta en paus i sina studier för att klimatkrisen kräver akut handlingskraft.

 


Text: Martin Strömberg • 2019-07-29
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen