Artiklar

Grundstötningar har ökat med 35 procent

Sommaren har bjudit på ett ovanligt lågt vattenstånd vilket har lett till att många fler båtar gått på grund än vanligt. Enligt försäkringsbolaget If så har ökningen jämfört med sommaren 2013 varit hela 35 procent.

Text: Redaktionen • 2014-08-29 Uppdaterad 2021-06-09
Grundstötningar har ökat med 35 procent
Båt på grund Foto: If
TV: Kört sönder propellern – vad göra?
TV: Så byter du genomföring
TV: Fem bra tips inför höstturen

Bra båtväder i kombination med lågt vattenstånd har lett till många grundstötningar. Fram till sista juli hade försäkringsbolaget If fått in 305 anmälningar om grundstötningar, jämfört med 227 året innan. Det är en ökning med 35 procent.

– Både i Östersjön och på Västkusten har vattenståndet varit mycket lägre än normalt. Grynnor som tidigare inte var ett problem har i sommar förstört väldigt många båtar, säger Dan Falconer, båtspecialist på If i ett pressmeddelande.

I Östersjön har vattenståndet varit nära halvmetern lägre än normalt och på Västkusten ännu lägre. Det varma vädret är inte orsaken, utan framförallt meteorologiska förhållanden som högtryck och vind.

– En grundstötning innebär stora kostnader. Grundstötningarna blir dessutom ofta hårda eftersom många numera helt litar på GPSen och glömmer att titta på vattnet, säger Dan Falconer.

En av de vanligaste skadorna vid grundstötning är att propellern eller ett växelhuset går sönder. Om de behöver bytas kan det kosta från 15 000 kronor och uppåt. Att båtarna fastnar på grund och behöver bogseras bort inträffar mer sällan.


Text: Redaktionen • 2014-08-29
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top