Artiklar

Gummibåtsinvasion väntar i augusti

I helgen går Stockholm by Gummibåt av stapeln. Tusentals människor träffas då med sina gummibåtar och paddlar sig igenom staden. Eventet betyder glädje och fest för många, men allvar och arbete för andra.

Text: • 2015-07-31
Gummibåtsinvasion väntar i augusti
Foto: Thomas Oscarson

I augusti planeras stora gummibåtsfester att hållas i Stockholm och Göteborg. Det kan låta härligt, men det finns risker med denna typ av event.

År 2013 drunknade en pojke i Karlbergskanalen i Stockholm när han hamnat under ett gäng ihopklämda båtar och inte kom upp.

– Har man inte sett hur trångt det blir kan man inte förstå hur igenkorkat det var. Hamnar du under båtarna kan du inte komma upp, säger Stockholmspolisens presstaleman Lars Byström till Dagens Nyheter.

Den gången hade eventet tillstånd från polisen, men året därpå drog arrangörerna tillbaka sin tillståndsansökan då kostnaderna för vakter skulle bli för dyra. Med stöd från polislagen togs förra året ett beslut om att gummibåtskaravanen i fortsättningen inte får åka in i kanalen.  År 2014 stannade drösen med gummibåtar strax utanför Pampas Marina.

Enligt Lars Byström (till Dagens Nyheter) kommer det sannolikt bli en liknande lösning i år.

Den första tillställningen i år blir “Stockholm by gummibåt”, som hålls på lördag. Över 7 500 personer har i skrivandes stund anmält sig till eventet via Facebook.

Gummibåtsinvasion väntar i augusti
Foto: Thomas Oscarson

Daniel Hrynczenko, 38, planerar att delta i lördagens gummibåtsfestival i Stockholm.

– Det ska bli fantastiskt kul! Jag hoppas på ett riktigt toppenväder men jag tar med mig ett färgglatt paraply för säkerhets skull.

Daniel har varit med i firandet två gånger tidigare. Först år 2009, det första året, och en andra gång år 2014. De andra åren har han inte varit med på grund av att Pride-festivalen hålls samma dag. Daniel var inte med under det året som dödsolyckan skedde men tycker att det är en tragisk historia.

– Det var väldigt ledsamt att det spårade ur den sommaren, säger Daniel Hrynczenko.

Han tänker mycket på säkerhet och har alltid använt flytväst. Han har dessutom ett första hjälpen-kit i en drybag med sig i sin gummibåt.

Vad är det bästa med “by Gummibåt”-konceptet?
– Det är att man får vara lite galen tillsammans med massa främlingar, att hitta ett eget uttryck.

Och det sämsta?
– En del tänker inte på sin och andras säkerhet, eller vad de lämnar efter sig vid strandkanten,  säger Daniel Hrynczenko.

Gummibåtsinvasion väntar i augusti
Foto: Thomas Oscarsson

Lisa Wikander, 25, från Göteborg planerar att delta i Göteborg by Gummibåt den 7 augusti. Det är hennes första gång och hon har höga förväntningar.

– Jag har hört av andra att det är en riktigt bra tillställning. En god stämning och ett annorlunda event.

I Stockholm år 2013 var det en person som drunknade under festligheterna. Hur kan man förhindra att detta händer igen?
– Jag skulle föreslå att man tar dit livräddare som har uppsyn och är vana vid liknande situationer, säger Lisa Wikander.

Thomas Oscarson, 37, var med och startade evenemanget år 2009. Han har sett hur alla olika typer av människor med olika bakgrund varit med och haft roligt under gummibåtsracet.

– Vi har tom haft en kille i rullstol som varit med, han knöt fast sin rullstol i gummibåten och paddlade på som oss andra. Hur bra det var för hans rullstol att halvt ligga i vattnet vet jag inte, men det är inte det viktiga, det viktiga är att alla kan vara med. 

Han fortsätter:

– Det bästa med “By Gummibåt” är att vem som helst kan deltaga, det är åldrar från 15 till 65. Det ska vara öppet för vem som helst.

Idag har Tomas ingenting med arrangemanget att göra men är gärna med och tittar. Han minns med sorg den sorgliga händelsen 2013.

– Det var en stor tragedi. För att förhindra att en olycka händer igen måste man se till att folk använder flytväst och inte dricker för mycket alkohol. Det behöver dessutom finnas persona på land som kan livrädda. Och så borde man se till att det aldrig blir så mycket båtar så att man inte kommer upp om man skulle trilla i, säger Thomas Oscarson.

 


Text: • 2015-07-31
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top