Artiklar

TV: Hamnade i sjönöd – nio gånger på ett halvår

71-åriga amerikanen Steve Shapiro och en kamrat ska segla över Atlanten men har hamnat i sjönöd nio gånger – innan de ens lämnat Europa. Det har gett honom det föga smickrande smeknamnet "Kapten katastrof".

Text: Jens Augustinsson • 2016-02-01 Uppdaterad 2021-06-09

TV: Yngst någonsin att segla ensam runt jorden – se dokumentären

Galna ensamseglartävlingen Golden Globe Race återuppstår

TV: Sven Yrvind sågar dagens båtliv

Foto: Colin Higgs/Apex

Steve Shapiro och hans seglingskamrat Bob Weise, båda 71 år, gav sig av från Norges kust i juli förra året men hann inte långt innan haverierna började staplas på varandra, skriver tidningen The Guardian.

Läckor, motorhaveri och grundstötningar är bara toppen på isberget under deras irrfärder så här långt. Och deras senaste missöde är en smått osannolik historia. Förtöjda i Hayle harbour i engelska Cornwall gick de båda seglarna iväg för att handla. Under tiden gick tidvattnet ut och båten lades sig på sidan på sjöbotten. Ett levande ljus som stor på ett bord välte då och satte eld på båten. Brandkåren var dock snabbt på plats och kunde släcka elden innan den 40 fot långa träbåten blev helt övertänd. Men Bob Weise behöver nog komplettera sin garderob då hans kläder brann upp.
Därmed fick också den nionde incidenten sedan starten i Norge i juli ett någorlunda lyckligt slut.

De säger själva att de är fullständigt kapabla och att de inte är dumma – bara modiga. Men frågan är hur bra koll de har egentligen, med tanke på att Steve Shapiro också gjort uttalandet:
– Vi lär oss om service och underhåll av båten längs vägen. Om du får punktering på bilen och ringer efter hjälp, skulle det göra dig till en inkompetent person?

De planerar att fortsätta sin resa med båten Nora ner till Kanarieöarna, över till karibien och vidare upp längs amerikanska östkusten och avsluta sin resa i Maine i juni 2016.
– Det är en lång väg över Atlanten, men det är en rak linje, säger Steve Shapiro.

De båda amerikanerna har dock insett värdet av den brittiska sjöräddningen och har hittills donerat pengar – två gånger.

Kolla in ytterligare ett roligt tv-klipp om äventyret på nästa sida

TV: Yngst någonsin att segla ensam runt jorden – se dokumentären

TV: Sven Yrvinds tips till ett extraordinärt båtliv

TV: Så sysselsätter sig Sven Yrvind under världsseglatserna


Text: Jens Augustinsson • 2016-02-01
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen