Hamntillsyn är ett brottsförebyggande initiativ som möjliggör bevakning med väktare på vattenskotrar i svenska småbåtshamnar under sommarhalvåret // Foto: Larmtjänst

Artiklar

Hamntillsyn – nytt samarbete mot stöldligorna

Väktare på vattenskotrar bevakar hamnar i sommar

Text: Martin Strömberg • 2021-06-29 Uppdaterad 2021-10-05

 

Varje år stjäls fritidsbåtar och motorer i Sverige för över 300 miljoner kronor. En genomsnittlig utombordsmotor kostar runt 100 000 kronor, och under sommarmånaderna stjäls båtmotorer för en miljon kronor om dagen.

Stölderna är ett växande samhällsproblem, men trots den negativa utvecklingen saknas tillräckligt med konkreta åtgärder. Det menar a̡?tminstone Larmtjänst i ett pressmeddelande där man berättar att försäkringsaktörer nu går samman med båtassistansbolaget Team Marin och bevakningsbolaget Securitas för att lansera Hamntillsyn. Hamntillsyn är ett brottsförebyggande initiativ som möjliggör bevakning med väktare på vattenskotrar i svenska småbåtshamnar under sommarhalvåret. Syftet är att minska de båtrelaterade stölderna.

– De internationella stöldligornas härjningar skapar otrygghet och stora kostnader. Hamntillsyn är ett konkret initiativ för att bidra till ökad trygghet för båtägarna. Samtidigt vill vi uppmärksamma problemet med stölder som drabbar båtägare. Vi önskar att regeringen och berörda myndigheter tillsätter mer resurser och vidtar åtgärder som kraftfullt och långsiktigt motverkar problemet med internationella stöldligor. Den nya lagen som ger Tullen vissa befogenheter att ingripa vid utförsel av stöldgods från den 1 augusti är ett steg i rätt riktning men långt ifrån tillräcklig, säger Mats Galvenius, vd på Larmtjänst.

– Det krävs konkreta insatser, och Hamntillsyn är ett bra komplement till Båtsamverkan för att öka tryggheten för fritidsbåtsägare ytterligare, fortsätter han.

Hamntillsyn möjliggör bevakning med väktare på vattenskotrar i svenska småbåtshamnar under sommarhalvåret. Team Marins resursvattenskoter bemannas av Team Marins ordinarie resurser som jobbar till sjöss och är vana vid att hantera assistans- och skadeärenden. Securitas vattenskoter bemannas av väktare från Securitas under alla bevakningspass.

Mer info: larmtjanst.se

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR

Stora utombordare stulna i Stockholm

Stöldligor sprängda i Västsverige

Två båttjuvar gripna


Text: Martin Strömberg • 2021-06-29
ArtiklarBåtstöldLivetombord.seVattenskoter
Rulla till toppen