Artiklar

Här är aluminiumbåten som ska utmana Targa

Modius är en ny finsk familjebåt som byggs i aluminium, men med plastbåtens välpolerade yttre.

Text: Mikael Mahlberg • 2015-02-11 Uppdaterad 2021-06-09
Här är aluminiumbåten som ska utmana Targa
Köpguide Targa 30
Bilder: Här är nya Nordkapp Noblesse 790
TV: Vi kollar in nya Evinrude G2
TV: Här är mässans fem häftigaste motorbåtsnyheter

Aluminiumb.tar är robusta, men de flesta är kantiga och har grov finish med svetsfogar och vassa hörn som sticker ut. Plastbåtar är däremot snygga men inte särskilt robusta. I vår lanseras ett finskt försök att kombinera det bästa av två. världar. Modius34 är en aluminiumbåt med samma fina finish som en plastbåt. För att uppnå det krävs en hel del arbete, svetsfogar slipas, ojämnheter spacklas och avslutningsvis ska varje Modius 34 målas med ett antal lager tvåkomponentsfärg.

– Resultatet blir absolut likt en plastbåt. Men om man vill så kan man ju utan kostnad få båten omålad, medrent aluutseende, säger Modius vd Jari Ahoranta.

Den drygt 10 meter långa hyttbåten har ritats av tidigare Targa-designern Kamu Stråhlmann och påminner mycket till utseendet om sjöjeepar av den typen. Ledordet i designen är mångsidighet och Modius ska kunna fungera både som arbetsbåt och familjebåt.

Akterdäcket är stort, kan möbleras med bänkar och bord eller vara helt rent för att svälja last. För familjen på semester finns hela fem kojplatser, tv. i förpiken och tre i den rymliga mittkabinen under hyttens durk. Hit ner kommer man genom en öppning i hyttens aktersoffa.

Buller är ett vanligt problem i hyttbåtar men Modius har satt det ambitiösa målet att få ned ljudnivån i hytten till 70 decibel. För att uppnå målet sprutas Modius skrov invändigt med det ljudabsorberande skummet Noxubol.

Mellan kojerna under däck och motorrummet finns dessutom ett stuvutrymme som fungerar som bulleravskiljare. Skrovet är planande och målet är att nå 35 knop med två Yanmar-dieslar på tillsammans 520 hästar.

Att bygga i aluminium brukar bli dyrare än att gjuta i plast. Men enligt Modius vd ska 34-fotaren hålla ett pris på 350 000 euro fullmatad med utrustning som dubbla 12 tumsnavigatorer, radar, värmare och i stort sett allt som behövs i en premiumbåt för året om bruk. Den summan är högst jämförbar med till exempel Targa och Minors hyttbåtar i plast. Världspremiären sker på Helsingforsmässan i sommar.


Text: Mikael Mahlberg • 2015-02-11
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top