Artiklar

TV: Här är aprilskämten som lurade båtsverige

Många av oss blev säkert lurade på något vis den första april. Här har vi samlat några av årets aprilluringar med båtkoppling. De är välskrivna och trovärdiga – men observera – de är aprilskämt! Kolla också in länkarna till livetombords aprilskämt.

Text: Jens Augustinsson • 2016-04-06 Uppdaterad 2021-06-09

Nu kan det bli straffskatt på färgade båtskrov

Premiär. Nya Hover Crafter.

I år är det 10 år sedan vi lanserade Crafter, den största och mest mångsidiga av alla våra modeller. Lagom till jubileet är vi stolta att presentera en banbrytande ny edition – Hover Crafter. Världens första helt terrängoberoende, luftburna transportbil. Aldrig mer kommer din körupplevelse störas av gupp, gropar och gatstenar. Lämna asfalten och blås iväg över sanddyner, träskmark och öppet hav. Glid ut på fisketur, ubåtsjakt eller vattenskidåkning.

Revolutionerande funktioner.
Den nya modellen är utrustad med FlowMotion, Buoyance Stability System och fyrdubbla SX Hoversensorer. För att inte sväva i fara vid havskörning, välj kevlarförstärkt underrede, Anti-Shark Field och Piranha Repellant.

Pressmeddelande från Svenska Båtunionen – uttjänta fritidsbåtar blir flytande toatömningsstationer

Ett nytt samarbete mellan Svenska Båtunionen och Båtskroten Sverige AB kommer att ta fram ett nytt användningsområde för uttjänta fritidsbåtar i form av flytande flyttbara toatömningsstationer.

– En båt är egentligen bara ett flytande förvaringsutrymme. Genom att tömma båten på inredning och plasta igen luckor och ventiler kan en direktverkande toalettömningspump placeras direkt på den uttjänta båtens däck, säger Maria Rindstam, vd för Båtskroten Sverige AB.

Bland SBU:s medlemmar – 176 000 fördelade över hela Sverige – finns en stor efterfrågan på många tömningsstationer på olika platser längs kusten. Att bygga stora pontoner är både dyrt och kräver tillstånd från kommuner, vattenägare och Länsstyrelser.

– En båt för ankar är en båt även om den är fylld med bajs, säger Peter Karlsson, verksamhetschef för SBU.

– Vi räknar med att inom några år kunna placera ut ett hundratal ”bajsbåtar” runt Sveriges kust som läggs för ankar på platser som många fritidsbåtar besöker.

Båtkonstruktörer som för SBU:s räkning har räknat på volymer har visat att en vanlig Albin 25 eller Maxi 77 kan ta emot ända upp till 8 m3 toaavfall utan att stabiliteten ändras. En större båt som till exempel en Storebro 43 kan rymma det tredubbla.

Träbåtar är särskilt intressanta eftersom de är byggda av organiskt nedbrytbart material, vilket gör att när båten är fylld kan pumpen monteras bort och hela båten kan lämnas till en återvinningsstation för tillverkning av biogas.

Nästa sida: Eniro på sjön kommer med en riktigt rolig uppdatering 

Världens största utombordare är Svenska Bull Diesel på 800 hästar

Aprilskämtet om Bull 800 hk lurade branschen

Nu kan du skicka båten på fisk-spa

TV: Här är aprilskämten som lurade båtsverige
Så här skulle gränssnittet se ut på Eniros ubåts-app. Illustration: Eniro

Ubåtsjakt med Eniro på Sjön – nu kan du följa ubåtar i realtid

NYHETER I VERSION 9.6
Lagom till sommarens ubåtsjakter släpper vi en ny, spännande uppdatering av vår prisade app Eniro på sjön. Version 9.6 ger dig möjligheten att följa skärgårdens och Östersjöns tusentals ubåtar – i realtid.

– Den nya kartfunktionen Under Ytan™ ger dig möjligheten att följa, favoritmarkera och plotta alla sorters undervattensfarkoster på kartan (fungerar även offline och från helikoptrar).

– Med den tyska kameratjänsten ”Was boot? Das boot!” kan du enkelt och snabbt kontrollera farkosten. Ta en bild på ett periskop och ladda upp i verktyget så får du på bara ett par sekunder all nödvändig information du behöver (mått, färg, drivsystem, klass, kön m.m.)

– Smarta tillval som ”Växt- och djurliv i Östersjön” filtrerar omedelbart bort de ubåtar som visar sig vara minkar, sillpruttar eller vithaj.

– Möjlighet att köpa till välkomstfraser på flera olika språk.

– Tips! Nu kan du även dela ubåtsinformationen med vänner och familj, via sms, mail, twitter och andra meddelande-appar.

 

Så här såg det ut på Norrtälje segelsällskaps facebooksida den första april

Ny skatt på segling

Från första juli införs en lyxskatt för segelbåtar över 9 m.

Transportstyrelsens utredare Astrid Kuling framhåller att syftet med skatten är att skapa rättvisa mellan motorbåtsägare och seglare av större båtar då seglare betalar väldigt lite drivmedelsskatt och, i princip, färdas gratis. Motorbåtsförarnas organisationer har länge arbetat för en utjämning och välkomnar därför beslutet. Men de är besvikna över att inte skatten införs retroaktivt.

Mätningen som ska göras via vindmätaren i masttoppen, kompletteras med en fm-sändare som blir obligatorisk. Utrustningen, med kopplingsschema, tillhandahålles av Transportstyrelsen för 670.- , och bör beställas omgående på deras hemsida, eftersom efterfrågan blir stor och varseltiden är kort.
Norrtälje Segelskap uppmanar enl uppgift, sina medlemmar att huvudsakligen segla medvind, eftersom vindmätaren då går långsammare och skatten blir lägre.


Text: Jens Augustinsson • 2016-04-06
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen