Det här lilla armbandet kan bli din bästa kompis till sjöss. Foto: Fell Marine

Artiklar

Här är armbandet som räddar dig i en nödsituation

Handen på hjärtat, hur ofta använder du dödmansgreppet? Nu kommer en smidig trådlös variant och allt du behöver göra är att bära ett armband, stort som ett armbandsur.

Text: Jens Augustinsson • 2016-04-28 Uppdaterad 2021-06-09

Dödmansgreppet är en riktigt smart säkerhetsuppfinning. Men det är lätt att glömma att använda det och ibland används det inte heller för att det begränsar rörelsefriheten ombord.

Det har funnits elektroniska varianter ganska länge och nu lanserars ytterligare ett, Wimea, från Fell Marine, och allt du behöver göra nu är att använda ett litet smidigt armband. Så nu finns det inga ursäkter längre för att inte använda dödmansgrepp.

Det finns förstås en hake och det är att Wimea kostar cirka 2 300 kronor. Det är förstås en himla massa mer än den klassiska röda spiralen i plast. Men fortfarande en hyfsat billig livförsäkring, eller?

Här är pressmeddelandet om Wimea:

 

WiMEA består av tre komponenter:

–        Båtenheten, installeras fast i båten och finns i två färger (röd och grå)

–        MOB-enheten

–        Armbandet som kapslar in MOB-enheten och finns i fem färger (röd, svart, blå, gul och rosa)

 

Innan start så trycks knappen på armbandet in för att aktivera dödmansgreppet så att motorn kan startas. WiMEA trådlöst dödmansgrepp stänger sedan automatiskt av motorn om du hamnar vi vattnet.

Om avståndet till båtenheten överstiger 15m eller om armbandet kommer under vatten bryts förbindelsen. Regn och vattenstänk påverkar inte MOB-enheten. Om det finns personer kvar i båten kan de inom 6 sekunder starta motorn igen. Armbandet har 300 timmars batteritid.

Den elektriska inkopplingen görs på samma sätt som det vanliga dödmansgreppet men kommunikationen är trådlös.

 

WiMEA är ett säkerhetshjälpmedel för alla båtägare, t.ex. en trollingfiskare som är ute själv med båten och faller i vattnet. Han behöver kunna röra sig fritt ombord för att justera sina riggar samtidigt som båten rör sig framåt.

Faller han i vattnet kommer båten fortsätta på satt kurs, med det trådlösa dödmansgreppet så stannar båten vilket gör att han har möjlighet att ta sig ombord igen. WiMEA kan vara avgörande för att rädda liv till sjöss.

Här är armbandet som räddar dig i en nödsituation
Enheten till vänster, som också finns i svart, installeras fast i båten…
Foto: Fell Marine
Här är armbandet som räddar dig i en nödsituation
…medan armbandet tas på som ett armbandsur. Armbandet finns också i färgerna svart, blå, gul och rosa. Foto: Fell Marine

TV: Här faller reportern överbord

Så undviker du katastrofen till sjöss


Text: Jens Augustinsson • 2016-04-28
ArtiklarLivetOmbordBåttillbehörSäkerhetsutrustningTeknik
Scroll to Top