Artiklar

Här är bästa alternativen till gummijolle

Idag sätter många båtägare likhetstecken mellan släpjolle och gummibåt. Men måste dingen vara i gummi? Här är några alternativ.

Text: • 2016-02-25 Uppdaterad 2021-06-09

TV: Köpa liten utombordare – 5 hk

Att hänga en liten jolle, eller dinge som vi säger på västkusten, bak på båten är ingen ny företeelse. I takt med att våra fritidsbåtar vuxit, på längden och bredden, och som en direkt konsekvens därav fått ett större djupgående, har förekomsten av jollar mångdubblats i våra skärgårdar. 

Kanske är du på jakt efter en ny jolle inför säsongen, kanske redan under mässan Allt för Sjön i Älvsjö, som börjar den 5 mars. Men måste det vara en gummijolle? Här presenterar vi fyra bra alternativ utan uppblåsbara lufttuber. Men en av dem är ihopfällbar ändå.

Jolleguiden är en del av ett större tema om jollar i nummer 2-2016 av Praktiskt Båtägande, som finns i butik nu.

Prenumerera på Praktiskt Båtägande 6 nr + reservladdare 249 kr

Här är bästa alternativen till gummijolle
Steady 260. Foto: Steady Boats

Steady 260

På avstånd är det lätt att förväxla Steady 260 med en gummijolle. Men skenet bedrar. Båten är tillverkad i samma oömma material och vid samma fabrik (Cipax AS) som Pioner. Därmed saknas lufttuber som lätt kan punkteras. 

Godkänd för max tre personer, lastkapacitet på 285 kilo och åtta hästars utombordare. Lättplanande skrov som även funkar fint för den som föredrar åror för framdrift. 

Rek. pris: 12 790 kronor 

Mer info: steadyboats.se

Här är bästa alternativen till gummijolle
Porta-Bote. Foto: Porta-Bote

Porta-Bote

Sju minuter. Så lång tid tar det enligt den svenska återförsäljaren av Porta-Bote att förvandla det 17 centimeter tjocka, 59 centimeter breda och 41 kilo tunga paketet – förvillande likt en surfingbräda – till en 3,27 meter lång båt. Lastkapaciteten är angiven till tre passagerare, eller max 254 kilo, och en aktersnurra på max 5 hästar. 

Pris: 24 100 kronor inklusive åror 

Mer info: porta-bote.se 

Nästa sida: En norsk och en svensk klassiker 

Här är bästa alternativen till gummijolle
Pioner 8 Mini. Foto: Pioner

Pioner 8 Mini

Innan gummijollarna gjorde sitt intåg på bred front var norska Pioner 8 förstavalet för många båtägare. Det är lätt att förstå varför. Skrovet, tillverkat i rotationsgjuten polyeten, gör jollen robust och stryktålig. Att fara rakt upp på stranden eller dunsa in i en brygga lämnar inga djupare spår i plasten. Bottenprofilen och den längsgående toften gör Pioner lätt att ro både för barn och vuxna. Godkänd för två personer och kan bära upp till 4 hästar på akterspegeln. 

Rek. pris: 11 700 kronor 

Mer info: pionerboat.se

Här är bästa alternativen till gummijolle
Ryds 255. Foto: Ryds

Ryds 255

99 fritidsbåtar av 100 är tillverkade av glasfiberarmerad plast. Naturligtvis finns även jollar i detta material. Slitstarkt? Ja. Men ytskikt av gelcoat är lika ömtåligt oavsett båtens storlek. Vårt exempel, Ryds 255, är 125 centimeter bred med en vikt på 42 kilo. Kan transportera två personer och bära upp en snurra på 2,5 hästar. 

Cirkapris: 8 400 kronor 

Mer info: ryds.se

 

TV: Genomgång av 10-hästare – bra val till jollen

Här går segelturen rakt in bland klipporna


Text: • 2016-02-25
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen