Artiklar

Här är båtmärkena med högst kvalitet

Tidningen Båtnytt har ringt runt till landets båtbesiktningsmän och frågat vilka båtmärken som håller högst kvalitet. Tre fabrikat sticker ut. Kolla vilka.

Text: Mikael Mahlberg • 2016-04-12 Uppdaterad 2021-06-09

Försäsongsfynda: 4 prisvärda styrpulpetare

Under sina 40 år som besiktningsman har Eje Wåhlstedt sett en hel del dåligt byggda båtar. Många ser fina ut på ytan och har ­rejäla prislappar. Ett av de värsta skräck­byggena såg Eje i Italien, en blott två år ­gammal, 68 fot lång lyxyacht från Azimut. Under vattenlinjen var skrovet fullt av små blåsor.

– Det var böldpest. Sedan försökte varvet laga det och lägga på ny gelcoat. Men då måste de ha glömt att hårdrolla plasten, för laminatet var helt fullt av små luftbubblor, ­säger Eje.

Nästa sida: Den här kategorin båtar är bättre än andra

10 bästa tipsen för ett lyckat begagnatköp av aluminiumbåt

Båtnytt ringer runt bland Sveriges besiktningsmän och frågar vilka båtmärken som håller högst kvalitet. Det är lätt att få fram skräckhistorier om dålig gelcoat och ­slarviga elsystem. Däremot vill få besiktningsmän utse en tydlig vinnare när det gäller kvaliteten. Det här är en ­försiktig ­yrkeskår där de flesta menar att opartiskheten ­förbjuder dem att nämna ett märke. Många säger att båtar idag ­generellt är bra byggda.

Samtidigt menar majoriteten av besiktningsmännen att traditionella varv, där båtarna konstrueras och sätts ihop under samma tak av kunniga båtbyggare, håller bäst kvalitet. Här är personalen ofta själva båtmänniskor som kan ifrågasätta felaktigheter i ritningen och tänka själva. Så är inte alltid fallet på de stora fabrikerna i Europa som massproducerar åt olika märken. 

Prenumerera på Båtnytt: 6 nr + reservladdare 249 kr

– Större serier gör att yrkeskategorin båtbyggare blir montörer. Båtbyggare har i regel en bättre koll på avvikelser och dess konsekvenser, säger Eje Wåhlstedt.

Problemet med att utse en vinnare när det gäller ­kvalitet, är att alla märken dras med måndagsexemplar och dåliga byggen. De besiktningsmän vi pratat med anser ­generellt att Nimbus-modellerna är bra byggda. Men som exempel på måndagsexemplar skickar Eje Wåhsltedt en bild på Nimbus 250 R som han besiktigade för några år sedan. Fotot, taget via en liten trång inspektionslucka, visar att den limsträng som ska hålla ihop däck och skrov hamnat helt fel.

– Skrovet och däcket satt inte ihop och dunkade därför mot varandra i vågorna. I fören hade det blivit en spricka där delarna smällt mot varandra, berättar Eje.

Nästa sida: De här tre märkena är bäst

Köpguide: Arronet 20 SP

Köpguide Targa 30 TC FB

Här är båtmärkena med högst kvalitet
Besiktningsmännen framhåller Targa som ett av de bästa varven när det kommer till byggkvalitet.

Efter ett antal samtal till medlemmarna i Båtbesiktningsmännens riksförening, är det tre märken som nämns oftare än andra när det gäller god kvalitet.

Det första är Targa. Det finska familjeföretaget ritar, konstruerar och bygger sina båtar själva i österbottniska Malax. 

– Tittar vi på plastbåtar håller de en klass för sig. Genom­tänkt konstruktion, de verkar lägga ned lite ­extra timmar jämfört med konkurrenterna. Det märks om man åker i motsjö i 25 knop, allt sitter fast, säger besiktningsmannen Conny Zetterberg som själv besiktigat 30-40 ­Targabåtar ­genom åren och sällan hittat byggfel.

Svenska Arronet håller också bra kvalitet, enligt många besiktningsmän. Detta aluminiumbåtsvarv är likt Targa ett familjeföretag som både konstruerar och bygger det ­mesta själva, från badstegar till skrov, i den egna fabriken i ­Öregrund.

– Arronet är den mest välbyggda aluminiumbåten, de är snyggt ihopsatta i allt från elinstallationer till genomtänkta detaljer, säger Conny Zetterberg.

Vilket segelbåtsvarv håller då högst kvalitet? ­Orustvarven framhåller ofta sin hantverksskicklighet, och enligt besiktningsmännen finns det fog för skrytet. Flera nämner Najad och Hallberg-Rassy som favoriter. Men ännu fler nämner det lilla Norrtäljevarvet Rosättra och deras Linjettbåtar som de mest omsorgsfullt byggda. Eje Wåhlstedt:

– Visst har jag hittat smärre fel på deras båtar, men det viktiga är att de är lyhörda och rättar till dem. Det utmärker ett kvalitetsvarv.

Här är båtmärkena med högst kvalitet
Aluminiumbåtstillverkaren Arronet är ett av de varv som merparten av besiktnings­männen hyllar.
Här är båtmärkena med högst kvalitet
Linjettbåtarna, här Linjett 43, får också goda betyg av besiktningsmännen.

Text: Mikael Mahlberg • 2016-04-12
ArtiklarLivetOmbordbegagnatBesiktningsmanMotorbåtSegelbåt
Scroll to Top