Artiklar

Detta är båtmotortjuvarnas nya jaktmarker

Öar utan fast landförbindelse har länge varit nästan helt förskonade från båtmotorstölder. Nu är det slut med det. Den senaste tiden har flera öar drabbats av stölder för hundratusentals kronor.

Text: Jens Augustinsson • 2016-12-02 Uppdaterad 2021-06-09

Båtmotorstölder är närmast att betrakta som en stor affärsverksamhet och varje år stjäls motorer för mångmiljonbelopp i Sverige. Men skärgårdsöar utan fast landförbindelse har hittills i princip sluppit påhälsningar från tjuvar.

– På öarna har man nog länge levt i tron att det inte händer något där för att tjuvarna inte orkar ta färjan över. Det stämmer inte längre. Tjuvarna söker nya marker. Vi har sett stölder på Öckerö och på Öddö utanför Strömstad senaste veckorna, säger Thomas Andersson på Polisens Båtsamverkan till tidningen Bohusläningen.

Senast i raden av öar att drabbas är Flatön väster om Orust. Natten mellan den 28 och 29 november stals fem motorer till ett uppskattat värde av mellan tvåhundrafemtio till trehundratusen kronor. Det rörde sig om en Yamaha 150 hk från 2014, en Mercury 30 hk från 2006, en Yamaha 100 hk från 2007, en Yamaha 60 hk från 2016 och en Evinrude 75hk från 2015.

Nyligen drabbades också Bohus-Malmön i Bohuslän av motorstölder. Även här är färjan från fastlandet enda vägen, om tjuvarna inte kommit i båt förstås. Även här stals då motorer för hundratusentals kronor, från båtar som låg uppställda för vintern.

Thomas Andersson säger också till Bohusläningen att en orsak till stölderna är att Båtsamverkansgrupperna inte är lika aktiva under vinterhalvåret. På öarna har det inte heller startats upp grupper i samma utsträckning som på fastlandet.

– Det är ingen som stoppar dem då. Ligorna som åker runt i vårt område utnyttjar ju det, säger Thomas Andersson.

 

Båtmotorliga använde tv-soffa vid stöldkupp

Polisen: Enkla knepen som stoppar båttjuven i vinter

Båtägarens enkla knep grundlurade tjuvarna


Text: Jens Augustinsson • 2016-12-02
ArtiklarLivetOmbordBåtsamverkanBåtstöld
Rulla till toppen