Artiklar

Här är bästa navigationsapparna för plattan och mobilen

Surfplattan och telefonen är numer givna hjälpmedel på sjön. Tidningen Båtnytt har kollat på de åtta mest intressanta apparna för navigering på sjön.

Text: Max Carlgren • 2016-05-18 Uppdaterad 2021-06-09

Här är bästa navigationsapparna för plattan och mobilen
Marine Navigator.

Publicerad 160518

Klicka här nedan för att gå direkt till:

Denna sida: Marine navigator & Garmin Bluechart Mobile
Seapilot & inavx
Eniro på Sjön & Jeppesen Marine plan2nav
Navionics & Transas Isailor

 

Marine Navigator

Denna app finns bara till Android, du laddar ned den för 57 kronor, sedan kostar kartorna 490 kronor och du laddar ned dem till din platta. Du behöver alltså inte vara ansluten till internet när du sedan ska använda korten.

Denna app riktar sig till dig som gillar rasterkort och vill ha gott om data i appen. Sjökort laddas ned från www.soltek.se, precis som till Inavx. Dessa måste installeras och det är inte lika lätt att komma igång som med andra appar.

En fördel är att det finns flera Androidplattor från bland annat Sony och Samsung som är vattentäta. Har du en sådan slipper du att hålla på med vattentäta fodral utan kan ladda ned din app och köra järnet direkt.

Plattform: Android

Pris: 81 kronor för app, från 490 kronor för kartor

Här är bästa navigationsapparna för plattan och mobilen
Garmin Bluechart Mobile

Garmin Bluechart Mobile

Denna app rekommenderas inte att navigera med av Garmin, utan tillverkaren vill främst se den som ett tillbehör till deras navigatorer. Garmin vill givetvis att du ska fortsätta att köpa deras vanliga navigatorer och använda appen tillsammans med dessa.

Jag tycker att den fungerar bäst som ett komplement till den fasta navigatorn. Jag har roat mig med att lägga många rutter och sedan överföra dem till navigatorn i båten trådlöst, det är smidigt om du har en modern navigator från Garmin.

Appen är gratis att ladda ned, sedan kan du köpa sjökort över det område du behöver. Norden kostar 1 295 kronor och inkluderar kort från Hydrographica. Jag gillar hur man kan sätta fingret på en punkt och sedan få upp olika alternativ, som rutt, fiskeplats och annat. Det märks att Garmin jobbat en hel del med användargränssnittet, för appen är mycket smidig och fungerar i mina ögon även på egen hand utan koppling till navigator.

Plattform: Ios

Pris: Gratis app, sjökort från 1 295 kronor för Norden

Nästa sida: Inavx & Seapilot

Här är bästa navigationsapparna för plattan och mobilen
Inavx

Inavx

Detta är en avancerad app med många funktioner. Du köper appen, sedan får du prenumerera på sjökort över Sverige för 99 dollar per år. Sjökorten jag testat är från X-traverse i rasterformat och de ser ut som vanliga papperskort.

Ett av programmets styrkor är möjligheten att ansluta det till ett nätverk. Har du en dator ombord med ais kan du dela ut den via det trådlösa nätverket. Sedan ansluter du Ipaden och Inavx till samma nätverk och sedan får du upp ais i Inavx. Det går även att dela en gps på samma sätt.

Appen riktar sig främst till dig som vill ha rasterkort hellre än vektoriserade kort samt om du har ett pc-baserat navigationssystem ombord. För vanliga användare som bara vill ha en app som nödlösning eller som prioriterar att det ska vara lätt att komma igång är Inavx väl avancerad. Men för priset får du en väldigt kompetent app som på många sätt kan mäta sig med en vanligt navigator.

Plattform: Ios

Pris: 519 kronor samt 99 dollar per år för sjökort

Här är bästa navigationsapparna för plattan och mobilen
Seapilot

Seapilot

Svenska Seapilot har funnits i fem år och är en av de mest populära navigationsapparna. Nyligen gjorde man om prissättningen, appen är gratis och sjökort för Sverige kostar 95 kronor per år i prenumerationsavgift. Vill du ha full funktion, med bland annat ruttplanering och väderprognoser, får du teckna ett premiumabonnemang som kostar 419 kronor per år.

Du kan testa appen gratis i 36 timmar. Appen har ett tydligt utseende och använder sjökort från Sjöfartsverket. Du kan lägga rutter, spara spår och se ais-data som hämtas via mobilnätet.

Första gången du använder appen är det bra att köpa sjökort för det område du kommer att använda, exempelvis Sverige, och se till att ladda ned sjökorten via wifi. Då finns de i din surfplatta eller telefon när du ska ut och navigera och du slipper göra av med data på telefonens abonnemang när du hämtar sjökorten. När detta är gjort behöver du inte uppkoppling för att navigera med appen.

Plattform: Ios, Android och Windows Phone

Pris: Appen gratis, 95 kronor per år för sjökort över Sverige, 419 kronor för full funktionalitet

Nästa sida: Eniro på Sjön & Jeppesen Marine plan2nav

Här är bästa navigationsapparna för plattan och mobilen
Eniro på Sjön

Eniro på Sjön

Eniros betalversion kostar 179 kronor, du laddar ned gratisappen först och sedan betalar du 179 spänn för att låsa upp funktioner som exempelvis fart- och trippmätare i en meny i nederkant.

Det är begränsat med navigationsfunktioner men du kan lägga rutter och lite info om din båt. Sjökorten kommer, som för de flesta övriga app­tillverkare, från Sjöfartsverket och är i vektorformat. Eniro har gått från att göra telefonkataloger i pappersformat till att göra det på nätet. De vill vara ett sökföretag och det märks i appen, för det som är bäst med Eniro på sjön är att den är bra att söka i.

Du hittar de flesta öar och platser. En nackdel är att om du söker på exempelvis ”bensin” kommer massor av landmackar upp. Se till att ladda ned kartan innan du ger dig ut så att du kan använda den i offlineläge, annars måste du vara uppkopplad för att navigera.

Plattform: Ios och Android

Pris: 179 kronor

Här är bästa navigationsapparna för plattan och mobilen
Jeppesen Marine Plan2nav

Jeppesen Marine Plan2Nav

Sjökortstillverkaren Jeppesen ligger bakom denna app, den är gratis att ladda ned, sedan får du köpa kartor över exempelvis Östersjön och Danmark för 399 kronor. Den har alla grundfunktioner du behöver samt ett tydligt gränssnitt och den är lätt att komma igång med. Du kan lägga rutter, kolla väder samt väderprognoser.

Du laddar ned alla kartor till plattan så att du klarar navigationen helt utan internetuppkoppling. Du måste registrera dig innan du laddar ned sjökorten och det tar en stund att ladda ned kort över Östersjön och Danmark. Men när allt är på plats fungerar den smidigt.

I vänsterkanten ligger en list med olika alternativ som inställningar, spår, rutter och annat. I nederkant kan du få en kompassros som ser snygg ut.

Tyvärr är appen långsam vid vissa kommandon, exempelvis vid zoomning. Den hänger sig även en stund i vissa lägen och kartbilden blir lite förskjuten i överkant då och då.

Plattform: Ios och Android

Pris: Gratis app, 399 kronor för sjökort över Sverige

Nästa sida: Navionics & Transas Isailor

Stor guide: 8 häftigaste actionkamerorna

Här är bästa navigationsapparna för plattan och mobilen
Transas isailor

Transas Isailor

Transas Isailor ligger i topp vad gäller funktioner. Du kan så klart lägga rutter enkelt på pekskärmen (eller från en lista av waypoints om du föredrar det) och spara spår. Appen fungerar både på Ipad och Iphone, och du behöver bara köpa den en gång om du har både telefon och platta.

Det finns gott om inställningar för kartvisning, din egen båt och du kan importera och exportera rutter och data i de vanliga formaten. Dessutom kan du mot en avgift på runt 100 kronor göra det möjligt att ansluta trådlöst till en extern gps, kompass och ais via wifi.

Menyn ligger dold i högerkanten av skärmen och du drar fram den med fingret. Tyvärr krockar denna funktion med den inbyggda funktionen i Ios att dra fram menyn för apphantering i Ios för Ipad. Drar du med fingret ända från kanten av skärmen kommer en Ios-meny fram, för att få Transasmenyn måste du dra precis innanför skärmens kant. Lite olyckligt då det är svårt att pricka rätt på sjön.

Plattform: Ios

Pris: Gratis app, kartor från 369 kronor

Här är bästa navigationsapparna för plattan och mobilen
Navionics Boating Europe HD

Navionics Boating Europe HD

Navionics satsar mycket på sociala funktioner som exempelvis att dela egen information med andra användare. Menyn som ligger i sidan av sjökortet är full med olika val, de viktigaste ligger längst upp för spår, rutter och intressepunkter.

Längre ned kan du välja om du vill lägga till information som lagts till av andra användare. Sjökorten är bra och tydliga och i priset ingår sjökort för hela Europa. Du kan lägga rutter och spara spår och även synka med nyare Raymarinenavigatorer med inbyggt wifi. Det finns även en funktion för att koppla ett trådlöst ekolod till surfplattan så att du kan få in ekolodsfunktion i appen.

Navionics har gått från att tillverka och sälja sjökort till att bli en apptillverkare som försöker göra om surfplattan till en fullfjädrad navigator. Du kan köpa till mer funktioner till appen. För 50 kronor per funktion kan du köpa till en navigationsmodul, avancerade kartfunktioner och autorutt. Du kan även lägga över kartor från Apple och Bing i sjökorten om du vill ha landinformation.

Plattform: Ios och Android

Pris: 349 kronor för ett års sjökort

Not:
Svenska 88Sea arbetar med en ny app som snart kommer att ersätta den befintliga. När artikeln skrevs (i april 2016) ville de inte vara med i guiden, då den nya appen inte var klar.
Priser i artikeln är också från april 2016.

Humminbirds nya skapar kartor i realtid

Här är Garmin Panoptix All-Seeing Sonar

Ny värsting från Raymarine


Text: Max Carlgren • 2016-05-18
ArtiklarLivetOmbordAppargarminNavigation
Rulla till toppen