Duffy är något av elbåtarnas urmoder. Varvet har tillverkat elbåtar i närmare ett halvt sekel. Foto: Lars Guditz

Artiklar

Här är båten med teknik från en golfbil

Amerikanska Duffy började bygga elbåtar långt innan ordet växthuseffekt var uppfunnet. Efter snart femtio år och över 10 000 tillverkade båtar med eldrift har de finslipat konceptet för den perfekta mobila picknicksoffan, något som Duffy 22 Cuddy bekräftar.

Text: Lars Guditz • 2016-10-25 Uppdaterad 2021-06-09

Vid första anblicken ser Duffybåtarna ut som något ur en Walt Disneyfilm.

Men de bulliga skroven med sina nostalgibeslag och kapellen som mest ser ut som amerikanska partytält kan ge ett felaktigt förstaintryck. Det här är inga leksaksbåtar. Tvärtom.

Båtarna började byggas 1968 och de är sedan 40 år väldigt vanliga i amerikanska hamnar. De är tysta, enkla att köra, gör inga vågor och släpper inte ut några avgaser och är därför perfekta för cruisingturer i hamnområden och kanaler. Eller i skyddade skärgårdar. 

Fram till mitten av 00-talet byggdes båtarna i mindre skala och nästan alla som tillverkades såldes lokalt i USA, bara ett mindre antal skeppades i väg till arabiska oljestater (!). Men en ny, och större, fabrik gjorde att det blev båtar ”över” också för
andra marknader. 

 

 

Här är båten med teknik från en golfbil
Båten är godkänd för tolv personer och de ryms alla i sofforna. Kapellsidorna fälls upp i taket när de är öppnade, smart lösning. Förarplatsen är enkel, antalet kvarvarande gångtimmar anges på displayen.

Praktiskt Båtägande har provkört Duffy 22 Cuddy, och hela inredningen är som en stor soffhörna på en glasveranda, det är trivsamt och lite lyxigt. 

Tolv personer får god plats i sittbrunnen, och det måste vara någon sorts rekord för 22 fot. Det är också som glidare för utflykter som Duffy 22 Cuddy passar bäst. Med stor soffa, kylskåp, wetbar och islåda finns allt som behövs för en dag i solen, eller en hösttur, det finns värmare ombord.

Den välgjorda ytbehandlingen på basinredningen, dynorna och den vattentåliga heltäckningsmattan gör att det blir mysigt och byggkvaliteten är hög.

Det karaktäristiska kapellet, som täcker nästan hela båten och består mest av ”fönster”, är en egen konstruktion där ”rutorna” är av böjligt plexiglas som fälls upp i taket i stället för att rullas upp. Konstruktionen är smidig och verkar också tålig.

Inredningen känns robust och väl tilltagen men verkar ändå mer tänkt för glidarturer än för hårda tag på sjön. Det finns ordentligt med stuvutrymme under sofforna, men inga självklara stuvutrymmen för smutsiga, blöta och tunga prylar. Var ska ankare, tågvirke och grill förvaras? Hur känns heltäckningsmattan när den har blivit dyngsur i september?

Körmässigt är båten extremt lättmanövrerad. Något av havets golfbil, man svänger med ratten och gasar med ”gasen”, det är allt. Men det tar ändå lite tid innan man har vant sig vid att båten plötsligt glider iväg ljudlöst vid gaspådrag. 

Det kan låta självklart, men är man van vid ”klonket” från backslaget känns det väldigt märkligt med den steg- och ljudlösa starten.

Propellern sitter monterad längst bak på rodret, det ser ganska lustigt ut, men effekten blir att man lånar fördelarna från både drevdrift och roderstyrning. Med fullt roderutslag går det att snurra båten runt dess egen mittpunkt, den går alltså att vända i en hamnbassäng som är obetydligt bredare än båtens längd. Hydraulstyrningen löper lätt och smidigt. Propellern är dock maximerad för att ge effektiv och snål drift framåt, vilket gör att effekten på back är märkbart sämre.

Sedan finns inte så mycket mer att säga om körupplevelsen. Det hela är väldigt odramatiskt, som seglare känner man igen sig i att färdas nästan ljudlöst i lågt tempo. 

Nästa sida: Närmast oslagbar garanti på tekniken

Här är båten med teknik från en golfbil
Förpiken har dynor, men är mer för stuv än övernattning.

Här är nya segelbåtsmotorn från Torqeedo – som monteras på rodret

Duell med Crescent Allure 20: Kan elmotor konkurrera med diesel?

 Vid full fart är ljudnivån ungefär som för en modern fyrtaktare på tomgång, knappt hörbar, det är mest vattenljud som hörs. Farten är då drygt fem knop.

Om körningen är enkel är det desto svårare att ta sig ur båten vid en stävförtöjning. För att komma upp på fördäck måste man kliva i soffan och ta sig upp på fördäcket, som helt saknar grabbräcken. Nej, det här är en båt som ska förtöjas långsides, då kliver man mycket enkelt ombord via ordentliga trappor med stadiga grabbräcken, båten är stadig som en större segelbåt och kapellställningen håller att ta i.

Det är två meter mellan durk och kapell, så även långa personer kan stå raka ombord utan problem. Förpiken är ingenting för övernattningar, även om det går att ligga där. Det är dock ett ordentligt stuvutrymme för väskor och ytterkläder och där finns också möjlighet att installera toalett.

Batteribanken består av två åttagrupper med sexvoltsbatterier för 48 volts drift. Maxfarten var i testet strax över fem knop, med fulladdade batterier och vindstilla sägs den göra sju. Men 4,5 knop är en behaglig fart, och då räcker batterierna till över tio timmars gångtid, alltså en aktionsradie på över 40 distansminuter. Det är fullt tillräckligt för de flesta picknickturer. På instrumentpanelen kan du hela tiden se exakt hur många timmar du har kvar innan du måste ladda.

Praktiskt Båtägande har inte haft möjlighet att köra båtarna i någon högre sjö, de små vågorna vi mötte tog Duffy utan problem, men båtarna är inte byggda för att vara högsjöbåtar. Troligen klarar de någon halvmeter vågor utan problem, men det är inte de dagarna man tar sin Duffy, det här är glidarbåtar.

Vid sämre väder kommer det också att märkas att de är eldrivna. Många snipor i samma storlek har en dieselmotor på 14–16 hästar, vilket gör dem övermotoriserade vid körning i snällt väder, det är skrovet som sätter farten. Men i riktig motvind med ordentlig motsjö kan den extra kraften behövas, och då är frågan hur Duffy står sig.

 

 

Här är båten med teknik från en golfbil
Styrdator och laddare är monterade med vingmuttrar och snabbkopplingar.

Båtarna är handlaminerade och byggs från ax till limpa i fabriken i Adelanto i Kalifornien i USA. Motorer och styrsystem är i grunden teknik från golfbilar som modifierats för marint bruk. Batterierna är vanliga blyackar, också de av samma typ som i golfbilar. Grundtanken är att allting ska vara lättskött och att ägaren inte ska behöva skruva med någonting alls, allt är byggt enligt principen ”plug and play”. Det betyder att när någonting går sönder så lägger man delen i en låda och skickar till fabriken. Med vändande post kommer då en ny fungerande del.

Motor och tillhörande styrdator har livstids garanti, alltså så länge båten finns kvar. Batterierna har en ungefärlig livstid på 8–10 år vid normal användning; livslängden ökar om batterierna laddas så ofta det är möjligt. Helt urladdade batterier tar en natt att ladda fullt. Fördelarna med eldrift är uppenbara: Det är tyst och rent, man slipper oljekladd och lukt, man slipper vinterkonservering och båtarna är lättkörda. 

Nackdelarna är lika uppenbara: Det saknas reservkraft i kritiska lägen med hård vind och vågor och du måste ha tillgång till el.
Det är lätt att bli charmad av Duffy. Skrovformen är klassisk och inredningen, som mest består av mjuka soffor, inbjuder till långsittning vid middagsbordet. Mer picknick än så här kan nog inte en båt bli. 

Duffy 22 Cuddy är en utmärkt båt för den som klarar sig med knappt fem knops fart, inte har för långt mellan eluttagen och inte ska ut på stora vatten i dåligt väder. Som utflyktsbåt är den svårslagen, skön soffa med 360 graders utsikt och närmast ljudlös gång. För till exempel en kvällstur under Stockholms broar kan jag inte komma på en lämpligare båt. Utförandemässigt märks det att fabriken har filat på detaljerna i över 40 år. 

Här är båten med teknik från en golfbil
Propellerns placering ser lite rolig ut men ger väldigt bra manöveregenskaper.
Här är båten med teknik från en golfbil
Motorn är en marinanpassad golfbilsmotor, mycket av tekniken kommer från just golfbilar.

Duffy 22 Cuddy

Längd: 6,71 meter
Bredd: 2,82 meter
Djupgående: 0,74 meter
Vikt: 1 955 kg
Antal personer: 12
Toppfart: 5,3 knop
Marschfart: Cirka 4,5 knop
Drifttid full fart: 6 timmar
Drifttid marschfart: 14 timmar
Batterier: 16 st à 105 Ah
Pris: 490 000 kronor
Info: www.duffyboats.com,
http://www.batgaraget.se

Guide: Så väljer du rätt elutombordare

Svenska elbåten Candela på bärplan premiärkörd – "Vi har Tesla att tacka för allt"


Text: Lars Guditz • 2016-10-25
ArtiklarLivetOmbordElbåtarElmotorerSnipa
Rulla till toppen