Fyra av världens sammanlagt 4 476 superyachts vid kaj i Venedig. Längst fram ser vi Microsoftgrundaren Paul Allens Tatoosh. Foto: Schraps/Ullstein bild/Getty Images

Artiklar

Lista: Här är länderna med flest superyachts

En ny rapport avslöjar en massa kul fakta kring världens superyachts. Och flera saker kommer nog som en överraskning för många. Kolla in här vilka nationaliteter som äger flest båtar, hur många det finns sammanlagt och snittpriset på en båt i det lyxigaste segmentet som finns.

Text: Jens Augustinsson • 2016-06-15 Uppdaterad 2021-06-09

Lista: Här är länderna med flest superyachts
Hon är 46 meter lång men Pink Gin tillhör en minorotet i superyachtvärlden – för att hon är en segelbåt. Bara drygt 16 procent av det totala beståndet är segelbåtar. Foto: Kos Picture Source/Getty Images

Trodde du att rika ryssar och arabiska shejker dominerar när det gäller att äga superlyxiga superyachts? Då trodde du fel. Nog för att flera av de största båtarna ägs av ofantligt rika människor från arabstater och att det pågår en ständig supyacht-kapprustning mellan ryssar och shejker, men i antal räknat så ligger de verkligen i lä mot de två riktiga supermakterna på området.

Det är det Londonbaserade företaget Camper & Nicholson, som arbetar med superyachts, som har tagit fram en rapport som är fullspäckad med siffror om de lyxigaste av lyxbåtar. Den visar bland annat att det är hos amerikanska respektive brittiska ägare som de flesta båtarna finns. Så här ser topplistan ut över vilka nationaliteter som äger flest båtar.

* Amerikaner äger hela 33 procent av det totala beståndet (1 477 st. Kolla in en film med Oracle-ägaren Larry Ellisons Musashi här nedanför) 

* Britter äger 11 procent av båtarna (492 st)

* Trea är Italienare med fem procent (224 st)

* Fyra Australiensare med fyra procent (179 st)

* Ryssarna kommer först på femte plats när det gäller antalet med tre procent av den totala superyacht-flottan (134 st)

Men vad är då en superyacht? Enligt Camper & Nicholson räknas alla nöjesbåtar över 24 meter in. Men i just denna undersökning har man valt att ta med alla som är 30 meter eller längre. Och då landar man på en totalsiffra som säger 4 476 stycken totalt i världen. 3 740, eller 83,5 procent av dessa är motorbåtar och endast 736 stycken är segelbåtar.

Nästa sida: Så mycket kostar en superyacht i snitt

Topplista: Här är väldens 10 största superyachts

TV: Så såg det ut när superyachten Symphony lämnade varvet

TV: Tjuvtitt med drönare på miljardärens mega yacht

Alla dessa yachter byter ju ägare då och då och tittar man utslaget över året så verkar juni och juli vara de månader på året då flest yachter byter ägare.

Det sammanlagda värdet av alla yachter som såldes under 2015 uppgår till svindlande 22,13 miljarder svenska kronor och snittpriset landade på 82,6 miljoner svenska kronor.

Den största som bytte ägare under förra året var 134 meter långa (439 fot) Serene (se filmen ovan), som är den elfte största yachten i världen, byggd 2011. Ny kostade hon cirka 2,74 miljarder svenska kronor, eller cirka 20 miljoner kronor per meter.

Var byggs då alla dessa båtar? Jo, det finns några få länder som är riktigt stora i den här branschen. 

Italien dominerar stort. Här tillverkas 31 procent av världens alla superyachts. Bakom dem ser det ut så här:

USA 17 %
Nederländerna 13 %
Turkiet 7 %
Storbritannien 6 %
Tyskland 4 %

I det här segmentet verkar det inte saknas pengar och de senaste två åren har det levererats 156 respektive 146 nya båtar, med en snittlängd på 44 meter.
Och blickar vi framåt så ser det inte direkt tomt ut i orderböckerna. Efter att ha nått en rekordlåg nivå 2009, året efter den stora finanskraschen, så har antalet beställda båtar ökat stadigt för varje år. Under förra året beställdes 166 nya båtar, 153 motorbåtar och 13 segelbåtar med en snittlängd på 45 meter. 

Så den som gillar att spana efter fläskiga superbåtar på semestern kommer ha mycket nytt godis att se fram emot framöver.

Lista: Här är länderna med flest superyachts
Under sommar-OS 2012 parkerades många av världens största superyachts i centrala London, så att ägarna kunde inhysa sina gäster där under spelen. Foto: Getty Images.

Azzam är inte världens största superyacht längre

Här är superyachtförsäljarens fem galnaste historier


Text: Jens Augustinsson • 2016-06-15
ArtiklarLivetOmbordSuperyacht
Rulla till toppen