Det här objektivkittet kan göra semesterbilderna lite roligare // Foto: Nils Ahlén

Artiklar

Här är prylarna du inte visste att du behövde – del 2

Fem saker till båten som kan underlätta och ge glädje.

Text: Nils Ahlén • 2020-08-10 Uppdaterad 2021-06-09

 

Båtlivet är inte bara funktion och säkerhet – lite extrabekvämlighet är aldrig fel. Här har du fem prylar du inte visste att du behövde.

 

Här är prylarna du inte visste att du behövde - del 2
Här är prylarna du inte visste att du behövde - del 2

 

Elektrifiera din vinsch

Det finns för all del satser för att bygga om sina vinschar till elektriska dito.

Men billigt blir det inte, och det krävs en hel del plats under för att det ska fungera. Å andra sidan säljs det elektriska vinschhandtag, men priserna börjar runt 9 000 kronor, och en variant vi såg på mässan kostade hela 20 000. Den enkla, mycket billigare lösningen är ett bits speciellt anpassat för hålet för vinschhandtaget. Bara att sätta i den batteridrivna skruvdragaren och köra.

Eller nja, så enkelt är det ju aldrig.

Den extremt billiga skruvdragaren köpt på rea i den tyska matvarubutiken kanske inte lämpar sig helt för ändamålet. Till att börja med måste chucken kunna ta 13 millimeter, vilket långt ifrån alla batterimaskiner klarar. Sen måste den dessutom vara tillräckligt stark.

Allt utifrån användningsområdet givetvis, om kryssfocken bara ska tas hem i lätt vind eller ankaret tas upp. En liten extra twist att tänka på är att det måste anmälas att du tänker använda Iwinch på kappsegling, det kan faktiskt påverka SRS-talet. Materialet uppges vara anodiserad corealuminium, och det hela är en svensk uppfinning.

Mer info: iwinch.se

Pris: 549 kronor

 

Här är prylarna du inte visste att du behövde - del 2

 

Svala nätter

Vem minns inte sommaren för ett par år sedan? Tropisk värme nätterna igenom och så varmt i vattnet att det inte gav någon kyla alls. Perfekt för den badsugna, men inget vidare för den som ville sova gott. Tanken på luftkonditionering väcktes nog hos många då, men det är ju inte så vansinnigt lätt att bygga in i en båt. Men, det finns en portabel lösning, en liten kylare som via 12 volt, en vätskefylld kammare och ett filter utlovas blåsa ut, om inte kall så i alla fall sval, luft. Produkten, som heter Totalcool, ska kunna kyla luften ner till 45 procent av omgivningstemperaturen. På högsta effekt gör den av med 1.8 A. Levereras med kabel både för 12 volt och 230 volt. Överraskande nog kräver processen att en lucka eller ruta står på glänt någonstans för att de ska få lite frisk luft att jobba med. Givetvis har vi provat och kan konstatera att – det blir inte varmare i alla fall, men några 43 procent kom vi nog aldrig ner i. Om filtret blir geggigt efter lång användning finns det nya att köpa för cirka 320 kronor.

Mer info: navinordic.se
Pris: cirka 4 000 kronor

Här är prylarna du inte visste att du behövde - del 2

 

Objektiv till mobilen

Digitalkameran lämnas kanske hemma nu när telefonerna blivit så ruskigt bra på att ta bilder. Till skillnad mot systemkameran går det dock inte att byta objektiv, utan fotografen hänvisas till telefonens begränsade möjligheter. Det här kittet erbjuder fem olika lösningar som är lätta att fästa på mobilen, Fisheye, vidvinkel, makro, polfilter och 2x telefoto. Allt antireflexbehandlat och levererat i en praktisk liten väska. Hur fungerar det då?

Jo, allt från uselt till ganska roligt. Teleobjektivet har inte förmågan att göra bilden värst mycket bättre än inzoomningen på mobilen, och det blir ingen större skillnad mot att förstora bilden i datorn. Fisheye och vidvinkel är dock riktigt skojiga. Perfekt när hela sällskapet i sittbrunnen ska få plats på samma bild eller kanske när den egentligen ganska trånga båten ska presenteras på Blocket för försäljning!

Mer info: iphonebutiken.se
Pris: 329 kronor för 5 olika objektiv, metallfästen för montering på mobilen och väska.

Här är prylarna du inte visste att du behövde - del 2

 

Slangen som alltid räcker till

Oavsett hur väl valet av plats vid gästbryggan planeras är det lätt att hamna den där försmädliga biten från vattenposten, så att slagen på bryggan precis inte räcker fram till tanklocket för färskvattnet. Att segla omkring med 15 meter vattenslang i båten för att ha att skarva med är dock inte jätteskönt.

Ganska länge har det funnits flexibla slangar att köpa på nätet, problemet har bara varit att kopplingarna varit i ömtålig plast och gärna utförda så att de inte passat ihop med några kända skarvkopplingar på marknaden. Den expanderande slangen från Martec kommer med rejäla kopplingar i mässing. I kittet ingår två olika skruvkopplingar för olika dimensioner på gängan på vattenkranen.

Dessutom är den fullt kompatibel i båda ändar för andra typer av kopplingar från till exempel Gardena för att kunna skarva ihop två slangar eller skarva en vanlig vattenslang. Fungerar givetvis alldeles ypperligt för att ansluta till spolpumpen och spola av däcket.

Lätt att förvara eftersom den bara är fem lätthanterliga meter som blir upp till 15 meter då trycket slås på.

Mer info martec.se
Pris cirka 400 kronor och då medföljer spolmunstycke

 

Här är prylarna du inte visste att du behövde - del 2

 

Glöm laddsladden till mobilen!

Har du sett laddsladden?

Ja det är nog en av de vanligaste frågorna ombord.

Moderna mobiler går dock att ladda induktivt, det vill säga det räcker med kontakt mellan laddare och mobil för att batteriet ska fyllas. Men, det gäller ju att hitta en induktiv laddare som tål den tuffa fuktiga miljön ombord. Just den här sägs vara vattentät till IPX6, det vill säga den tål att det sprutas hundra liter vatten i minuten under tre minuter på den.

I och för sig från tre meters avstånd, men ändå. Saker och ting har ju en väldig förmåga att fara omkring ombord, men med en gummerad yta så ligger telefonen still. Ska överstiga senaste och högsta Qi-laddningsstandard.

Egentligen bara att borra ett hål på 65 mm och ansluta till 12–24 volt. Finns även ett tillbehör för förhöjt montage, och då räcker det med ett 10 mm hål. Faktiskt så fungerar den även med fodral på mobilen, upp till 3 mm. Vi har provat med vårt Otterboxskal, och det fungerar alldeles utmärkt. Med laddaren försänkt i sittbrunnsbordet finns telefonen alltid till hands och alltid fulladdad.

Mer info: seasea.se

Pris: 890 kronor

Här är prylarna du inte visste att du behövde – del ett


Text: Nils Ahlén • 2020-08-10
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top