En optimal stol och ett okrossbart glas är två av prylarna du inte visste att du behövde // Foto: Nils Ahlén

Artiklar

Här är prylarna du inte visste att du behövde – del ett

Båtlivet är inte bara funktion och säkerhet –lite extra bekvämlighet är aldrig fel.

Text: Nils Ahlén • 2020-07-21 Uppdaterad 2021-06-09

 

Den optimala stolen

Om det nu inte finns plats för en äkta däcksstol på aktre soldäck gäller det att hitta på andra lös- ningar för att sitta komfortabelt vare sig det är i sittbrunnen eller på klippan. Alla har vi väl sett de där innovativa lösningarna med en sits förbunden med ett ryggstöd, men den här tar konceptet ett steg längre.

Förutom att den är längre än de flesta andra lösningar går det att vinkla såväl ryggsida som ben och den ger stöd nästan upp till nacken. Totalt kan rygg- och benstöd ställas
in i sex olika vinklar. Hopvikt blir den inte tjockare än 8,5 centimeter och längden är hela 143 centimeter. Tyget ska vara såväl uv-beständigt som vattenavvisande.

Undersidan är halksäkrad för att den inte ska glida omkring, och för enkel hantering har den ett bärhandtag på sidan och blir lätt att stuva undan. Uppges klara 250 kilo, perfekt för vuxenmys alltså!

Mer info: biltema.se

Pris: 599 kronor

Här är prylarna du inte visste att du behövde – del ett
Här är prylarna du inte visste att du behövde – del ett

 

Okrossbara glas

Glas har en förmåga att bli en förbrukningsvara ombord. Detta alldeles oavsett om de är till för vin, vatten, mjölk eller grogg.

För all del finns ju alternativet med plastglas, men ingen båtmänniska med lite självaktning serverar väl ankardrinken i plastglas? Lösningen blir glas som står stadigt på underlaget och till och med kan hängas upp och ner i pentryskåpet när de inte används.

Det sker genom en speciell magnetisk självhäftande fästplatta som är enkel att flytta runt. I glasens botten finns en liten magnet som håller fast glaset mot fästplattan.

Glasen finns i utförande från mjölk- till champagneglas, och även hållarna finns i olika utföranden. Vill man nu inte använda magnetismen till just glas finns det även ett kroksortiment att tillgå. Vinnare av det tyska innovationspriset 2018.

På den i förtid avslutade båtmässan betalade vi 399 kronor för två av glasen på bild med medföljande hållare.

Mer info: boatlifesolutions.com

Här är prylarna du inte visste att du behövde – del ett
Här är prylarna du inte visste att du behövde – del ett

 

Myggfritt!

Förr togs myggspiralen fram när odjuren attackerade i sittbrunnen eller på klippan. Möjligtvis kombinerat med en rejäl dos klibbande illaluktande Djungelolja. Myggspiralen avgav också en stickande doft och lämnade ofrånkomligen brännmärken i det nyfernissade sittbrunnsbordet.

High Tech stavas nu Thermacell MR300. En sofistikerad liten apparat som läggs på bordet eller bärs i bältet under blåbärsplockningen. Räckvidden där den avskräcker flygfäna uppges till 20 kvadratmeter, mer än nog för en normalstor sittbrunn alltså. En matta preparerad med myggmedel värms upp med en gaspatron. Uppges vara helt oskadligt för myggen.

En myggmatta ger skydd upp till fyra timmar, förutom uppvärmningstiden på cirka tio minuter per användningstillfälle.

Det låter som rent hokus pokus, men är faktiskt det bästa myggmedel vi provat!

Mer info: clasohlson.se

Pris: Apparat med tre mattor och gaspatron 400 kronor. Refill med tre mattor och gaspatron 120 kronor.

Här är prylarna du inte visste att du behövde – del ett
Här är prylarna du inte visste att du behövde – del ett

 

Slangen som alltid räcker till

Oavsett hur väl valet av plats vid gästbryggan planeras är det lätt att hamna den där försmädliga biten från vattenposten, så att slagen på bryggan precis inte räcker fram till tanklocket för färskvattnet. Att segla omkring med 15 meter vattenslang i båten för att ha att skarva med är dock inte jätteskönt.

Ganska länge har det funnits flexibla slangar att köpa på nätet, problemet har bara varit att kopplingarna varit i ömtålig plast och gärna utförda så att de inte passat ihop med några kända skarvkopplingar på marknaden.

Den expanderande slangen från Martec kommer med rejäla kopplingar i mässing. I kittet ingår två olika skruvkopplingar för olika dimensioner på gängan på vattenkranen. Dessutom är den fullt kompatibel i båda ändar för andra typer av kopplingar från till exempel Gardena för att kunna skarva ihop två slangar eller skarva en vanlig vattenslang. Fungerar givetvis alldeles ypperligt för att ansluta till spolpumpen och spola av däcket.

Lätt att förvara eftersom den bara är fem lätthanterliga meter som blir upp till 15 meter då trycket slås på.

Mer info: martec.se

Pris: Cirka 400 kronor och då medföljer spolmunstycke

Fotnot. Texten är tidigare publicerad i Praktiskt Båtägande 2020/7

Här är prylarna du inte visste att du behövde – del ett

TV: Här är båtprylen för den som redan har allt


Text: Nils Ahlén • 2020-07-21
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen