Artiklar

Här är Toyotas senaste – båt

Att Toyota är en av världens största biltillverkare känner nog de flesta till. Men att de också gör båtar är nog en mer välbevarad hemlighet – i alla fall i våra trakter. Nu slår de sig ihop med motortillverkaren Yanmar och lanserar en 28 fots kabinbåt som byggs i komposit av glasfiber och aluminium.

Text: Jens Augustinsson • 2016-03-10

Topplista: Här är tuffaste korsningarna mellan superbil och båt

Här är Toyotas senaste – båt
Toyota 28. Illustration: Toyota

Det är ganska okänt här i Sverige men Toyota har byggt båtar sen 1990-talet. Baserat på aluminiumskrov och den senste i raden är Ponam 31, som du kan kika på i filmen nedan.

Nu har de alltså sklagit sig ihop med Yanmar, tillverkaren av marinmotorer och ska bygga en 26 fots sportcruiser som, något ologiskt, ska heta Toyota 28, skriver mby.com.
Designmässigt ligger den kanske inte så långt ifrån vad vi är vana vid här hemma. Men den stora nyheten hittar vi i båtens konstruktion. Den ska byggas i komposit mellan glasfiber och aluminium. De längsgående förstärkningsbalakar i glasfiber som ligger i botten på båten kommer få infällda aluminiumförstärkningar.

glasfiberskrovet med skumkärna vakuuminjiceras. Toyota hävdar att byggmetoden gör båten 10 procent lättare än deras tidigare motsvarande aluminiumskrov och de säger också att den här byggmetoden ska göra båten sju gånger styvare än att bara använda glasfiber.

Interiören blir en blandning av svart och vitt och sittbrunnen får en liten dinett bakom förarplatsen. I de inre regionerna i fören döljer sig en dubbelkoj.
Motoralternativ och pris har ännu inte avslöjats men vi har ju anledning att misstänka att det blir Yanmarmotorer som döljer sig i motorrummet. Toyota och Yanmar hoppas ha de första båten i vattnet i oktober 2016.

Här är Toyotas senaste – båt
Toyota 28. Illustration: Toyota
Här är Toyotas senaste – båt
Illustrationen visar hur aluminiumförstärkningarna bakas in i de längsgående balkarna i båtens botten. Illustration: Toyota

Bildspel: Läckra Mercedesbåten nära sjösättning

TV: Så kommer Aston Martin se ut som båt

Nästa sida: Kolla in Toyotas flybridgebåt Ponam 31


Text: Jens Augustinsson • 2016-03-10
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top