1140962.jpg

Artiklar

Här bärgar de klassiska träbåten efter 11 år

Dykaren Jerry Buckley visste att en otroligt vacker replika av en Gar Wood-båt hade sjunkit 2003. 11 år senare lyckades han och hans team pocka upp den från botten på Lake Norman i North Carolina.

Text: • 2015-10-28

Niklas har bärgat över 600 båtar

TV: Här bärgas superträbåten SVERIGE

TV: Gar Wood var först över 100 mp/h

Pärlan till träbåt låg på 25 meters djup och det var för djupt för att ägarna skulle kunna ta upp den direkt efter olyckan. Jerry Buckly hörde talas om båtens öde några år efter incidenten, men det skulle ta sex år innan han skred till verket. 

Men att ta upp en träbåt som legat på botten i elva år är en delikat uppgift. Att snabbt bara dra upp den skulle knäcka båten. För att få upp båtar måste de gå stillsamt uppåt. Det gör man genom att fästa flytsäckar som man fäster runt båten. Med tryckluft från dykartuber fyller man sedan säckarna, som till slut ger precis så mycket lyftkraft att båten sakta svävar mot ytan utan att ryckas sönder.

När båten sedan är uppe på ytan återstår massvis med arbete för att få den i skick igen. För att motorn ska gå att rädda är det viktigt att snabbt komma till en verkstad efter att båten lämnat vattnet. Men på en båt som legat i elva år så är det antagligen försent för sådana reparationer. Eller?

I somras sjönk superträbåten SVERIGE utanför Sandhamn och här kan du se hur det gick till när den bärgades,  


Text: • 2015-10-28
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top