Foto: Istock
Har du koll på vad som gäller på sjön? Se listan
Nu är det riktig högsommar och många är ute med båten. Men har du koll på vad som gäller på sjön under semestern? Så här säger Allemansrätten.
Allemansrätten gäller inte bara på land, utan även på vattnet. Därför det viktigt för dig som båtägare att hålla koll. För enligt Sjölagen ska du som färdas på sjön visa gott sjömannaskap och hänsyn till omgivningen. Något som bland annat innebär att känna till och följa de regler och föreskrifter som finns för de vatten du färdas i.
Här är listan med allt som är bra att veta under båtturen:
Håll koll på husen
Enligt allemansrätten får du gå i land, bada, ankra och förtöja din båt tillfälligt vid en strand, förutsatt att den inte tillhör en tomt eller är skyddad för till exempel fågelliv. Det finns ingen regel för hur länge du får ankra på samma plats. Här brukar man använda samma princip som för tältning, alltså något enstaka dygn.
Fråga om lov
Planerar du däremot att ligga förtöjd vid någon annans strand under en längre tid? I så fall behöver du fråga markägaren om lov.
Se till att du inte hindrar bryggägaren
Det finns inget förbud mot att du tillfälligt skulle förtöja eller bada vid en brygga som ligger utanför någons tomt. Men här är en förutsättning att ägaren av bryggan inte hindras från att använda den.
Var extra försiktig i naturreservat
I områden som är särskilt skyddade, exempelvis nationalparker eller naturreservat, gäller särskilda regler. Det kan till exempel handla om hur du får elda, tälta och förtöja din båt. De här reglerna kan begränsa allemansrätten.
Se upp med fåglar och sälar
Under vissa tider på året är det förbudet att stiga i land vid olika fågel- och sälskyddsområden. Något som märks ut med gula eller rödgula skyltar.
Källa: Naturvårdsverket
Text: Annika Jeppsson • 2016-07-25
Artiklar • LivetOmbord