Foto: Jens Augustinsson

Artiklar

Här hittar du landets samtliga båtbottentvättar

De växer i antal och popularitet – men var finns de? Projektet "ren båtbotten utan gift" har tagit fram en karta över ställen där du kan tvätta din båtbotten.

Text: Jens Augustinsson • 2016-05-26 Uppdaterad 2021-06-09

Så här skriver projektet Ren båtbotten utan gift i ett pressmeddelande.

Vi har under våren tagit fram en karta över tvättställen för båtar. Den visar alla borsttvättar i hela landet och de flesta ställen där du kan lyfta båten och få båten tvättad.

– Vi hoppas att kartan ska bli en god hjälp för de som vill sluta måla sin båt med giftiga färger och som vill betala för tjänsten att tvätta båten, säger Peter Karlsson, verksamhetschef på Svenska Båtunionen.

I princip alla båtbottenfärger är giftiga. Syftet med färgen är att hålla botten fri från påväxt genom att döda eller skada de organismer som trivs på båtskrov. Olyckligtvis sprids gifterna i vikar och fjordar så att havets andra invånare också påverkas, vilket har en negativ inverkan på hela ekosystemet.  

* Är du intresserad av att tvätta båten, kolla in ditt närmaste tvättställe på kartan.

* Ofta är det bra att boka tid och det kostar cirka 500 kronor per tvätt.

* Bor du på västkusten bör du tvätta båten var tredje till var femte vecka. Bor du på ostkusten kan du få hjälp av Havstulpanvarningen för att veta när havstulpanerna sätter sig fast i ditt havsområde och det är dags att tvätta båten. I Östersjön sker detta 2-3 ggr per säsong.

– Havstulpanvarningen är en kostnadsfri SMS-tjänst. Efter att du har fått varningen bör du vänta någon vecka men inte mer än fem veckor på att tvätta båten, säger Anna Ehn, projektledare för Havstulpanvarningen på Skärgårdsstiftelsen. Samma gäller förstås om du vill tvätta båten manuellt.

Här är två innovativa alternativ till bottenmålning

Tips: Detta bör du undvika när du bottenmålar


Text: Jens Augustinsson • 2016-05-26
ArtiklarLivetOmbordBåtbottentvätt
Rulla till toppen