Tonvis med batterier av olika slag dumpas i Mälaren // Foto: Getty Images

Artiklar

Har samlat in tre ton batterier på ett år i Mälaren

"Bara bly och svavelsyra i dem"

Text: Martin Strömberg • 2019-08-06 Uppdaterad 2021-06-09

Dykaren Fredrik Johansson plockar nästan dagligen skräp på Mälarens botten längs kajerna i Stockholm.

– Det är en sorglig syn under vattenytan. Här ligger allt från bilar, cyklar och elsparkcyklar till oljecisterner och toalettstolar, säger Fredrik Johansson, enligt Svt.se.

Fredrik Johansson hittar även betydligt miljöfarligare saker när han rensar bort skräp från bottnarna. Bara under det senaste året har han samlat in nästan tre ton bil- och båtbatterier längs kajerna vid Norr och Söder Mälarstrand.

– De här batterierna är ju jättegiftiga, för det är bara bly och svavelsyra i dem, säger Fredrik Johansson.

Redan i fjol informerade dykaren Fredrik Johansson Stockholms stad och Stockholms hamnar om att tonvis med batterier dumpats i Riddarfjärden.

– Vi kände ju till att det ligger mycket skräp på botten, men att det handlade om så stora mängder batterier visste vi inte, säger Juha Salonsaari som är chef för vattenmiljöenheten på miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Nu har miljökontoret kontrollerat bottensedimentet i Riddarfjärden, Årstaviken och Ulvsundasjön med hjälp av ekolod. Undersökningarna visar att det inte är högre halter av tungmetaller än vad som är väntat i en storstadsmiljö.

– Min bedömning är att de flesta batterierna än så länge är i hyfsat gott skick och då är de miljöfarliga ämnena ganska väl inkapslade. Men naturligtvis måste batterierna plockas upp innan skyddshöljet går sönder. Detsamma gäller sänkta bilar och båtar, säger Juha Salonsaari.

Stockholms stad och Stockholms hamnar samarbetar nu med Fredrik Johansson och hans team för att städa bottnarna.

– Jag tycker det är väldigt tråkigt att man behandlar våra gemensamma vatten på det här sättet. Dessutom begår man ju en brottslig handling eftersom det är olagligt att dumpa skräp i naturen, säger Juha Salonsaari, enligt svt.se.

Fredrik Johansson får ofta hjälp med den, bokstavligt talat, tunga städningen av dagverksamheten Främja där deltagarna har autism.

Vattenskotrar kontrolleras i Mälaren

Förbjudet ämne drar ner Mälarens vattenkvalité

Resmål: Mälaren


Text: Martin Strömberg • 2019-08-06
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen