Grundaren av The Ocean Cleanup, Boyan Slat, med de 60 säckar med skräp som man samlat upp ur Atlanten // Foto: Youtube

Artiklar

Historisk dag för The Ocean Cleanup

Första säckarna uppe - nu ska plasten återanvändas

Text: Martin Strömberg • 2019-12-17 Uppdaterad 2021-06-09

The Ocean Cleanup grundades redan 2013 av då 19-åriga Boyan Slat.

Nu har Slat hunnit bli 25 år och efter mängder av tester och utveckling av olika system har man äntligen lyckats få snurr på verksamheten.

De uppskattar att runt 1000 av världens floder står för ungefär 80 procent av den plast som hamnar i haven och som sedan förs runt med strömmar och växer om ingenting görs.

– Vi måste hindra plasten att nå havet och vi måste dessutom få bort den plast som redan finns. Det är över 20 år sedan man upptäckte ansamlingarna i Atlanten och det är dags att göra något åt det, säger Slat.

Den 12 december samlade man upp de första säckarna med plast och skräp i Vancouver och nu arbetar man för att återanvända plasten för att fortsätta att finansiera arbetet.

– Vi har haft motgångar och arbetat länge för att hitta system som fungerar men idag är jag väldigt stolt över vårt arbete. Men vårt mål är att få bort 50 procent av plasten inom fem år och vi är långt ifrån framme än. 

Målsättningen är att få försäljningen av nya produkter att finansiera det framtida arbetet och få ett självförsörjande system.

Se och hör mer av Boyan Slat och arbetet i klippet här nedanför.

 

TV: Så ska de städa världshaven rena från all plast

Nu ska plasten bort från haven


Text: Martin Strömberg • 2019-12-17
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen