Trots att Osmundsvrakets exakt position varit hemlig sen fyndet gjordes har någon eller några stulit keramikgrytor och skålar från kulturarvet // Foto: Vrak
Historiskt vrak plundrat i Östersjön
"Det är bedrövligt, som att man drar sidor ur en bok"
Första veckan i maj undersöktes Osmundvraket som tros vara en viktig pusselbit i svensk exporthistoria.
Men redan innan undersökningarna startade på den hemliga positionen hade plundrare varit framme.
Trots att den exakta positionen varit hemlig sen fyndet gjordes har någon eller några stulit keramikgrytor och skålar från kulturarvet.
Plundringen, som ska ha skett mellan januari och juli 2019 har polisanmälts.
– Keramikkärlen var delvis daterande för vraket. Vi kunde se på kärlet att det här är ett 1500-talsvrak, innan vi tog träprover. Så det är synd när föremål försvinner, som kan berätta mer om vraket, berättar marinarkeolog Mikael Fredholm som leder arbetet med att ta fram en vård- och skyddsplan för Osmundvraket.
– Det är bedrövligt, som att man drar sidor ur en bok – till slut är det bara omslaget kvar och då är det inte lätt att förstå innehållet. Det är vår historia det handlar om, den är jätteviktig. Om vi inte har informationen kan historien förvanskas och användas felaktig, säger Jim Hansson, marinarkeolog från Vrak – Museum of Wrecks som arbetar med undersökning av vraket, enligt mitti.se.
Osmundvraket kan vara en så kallade holk, ett stort nordiskt handelsskepp från 1400- och 1500-talet som historiker bara känner till från skriftliga källor.
I början av maj gjordes en undersökning både av skeppet och lasten.
Osmundsvraket, som ligger norr om Dalarö, har fått sitt namn från dess uppseendeväckande last: 20 tunnor osmundjärn, en mytomspunnen handelsvara som exporterades från Sverige under medeltiden.
Bara ett fåtal fynd har gjorts i Östersjön tidigare och det här är det första i svenska vatten
Text: Martin Strömberg • 2020-09-21
Artiklar • praktisktbatagande • Båtvrak