Artiklar

Ingen vill segla med henne – trots meriter från Volvo Ocean Race

Sophie Ciszek seglade ombord på den kvinnliga båten Team SCA i senaste Volvo Ocean Race. Trots hennes fantastiska seglingsmeriter har hon nu svårt att få jobb som seglare – till skillnad från sina manliga kollegor.

Text: Jens Augustinsson • 2016-05-02 Uppdaterad 2021-06-09

Ingen vill segla med henne – trots meriter från Volvo Ocean Race
”Det finns en sån stark låga inombords nu, jag vill verkligen göra nästa race också”, säger Sophie Ciszek. Foto: Corinna Halloran/Team SCA

Australiensiskan Sophie Ciszek, 30, spenderade närmare tre år av sitt liv i SCA-projektet i senaste Volvo Ocean Race och hon blev utsedd till tävlingens bästa Rookie vid målgången i Göteborg. Trots det så har hon nu svårt att få påhugg som seglare. Detta berättar Sophie Ciszek i en lång intervju på volvooceanrace.com

– Det var precis vad jag ville göra under Volvo Ocean Race – lära mig. Vi uppnådde fantastiska saker och jag lärde mig vad som krävs för att vara en professionell Volvo Ocean Race-atlet. Och när det tog slut så ville jag bara åka hem och fortsätta segla, men det är så svårt att få komma med på nån båt, berättar Sophie Ciszek i intervjun. Det är superfrustrerande. Jag åkte hem till Australien efter Volvo Ocean Race och det tog mig över en månad bara att hitta en båt som var villig att ta ombord mig på Sydney-Hobart Race.

Nästa sida: De jobbar för ett nytt kvinnligt team till nästa Volvo Ocean Race 

Det är svårt att undvika att hamna i en könsdebatt, att det finns fördomar om att kvinnor inte är eller kan vara lika bra seglare som män. Och Sophie fortsätter att berätta att hälften av de övriga Volvo Ocean Race-seglarna, som precis som henne tillhörde kategorin under 30 år, har gått vidare och fått platser i America´s Cup-satsningar, seglar på Maxi yachts och TP 52or eller seglar super yachts i karibien. Men inte Sophie.

– Många verkar ha de gamla vanliga uppfattningarna om kvinnor, att de inte är tillräckligt erfarna, tillräckligt starta och så vidare. Jag tror det alltid kommer finnas där. Du måste bevisa ditt värde och ditt kunnande, visa männen vad du kan, fortsätter Sophie.

– Jag ägnade 10 år innan Volvo Ocean Race att bara ligga på och tjata, och blev ständigt föst åt sidan. Jag var tvungen att fajtas bara för att få bli inblandad överhuvudtaget.

När SCAs sponsorskap löpte ut efter Volvo Ocean Race övergick satsningen till att bli The Magenta Project. Tjejerna från SCA ville hålla uppe momentumet som byggts upp under åren som Team SCA och Sophie menar att nästa Volvo Ocean Race är något de måste sikta mot.

– Många tror att The Magenta Project är en sponsor, men det är det inte. Det är bara namnet på vårt projekt och vi sliter otroligt mycket allihop för att hitta en ny sponsor till nästa race, förklarar Sophie Ciszek.

Vill du läsa hela intervjun med Sophie Ciszek, så hittar du den på volvooceanrace.com

Ingen vill segla med henne – trots meriter från Volvo Ocean Race
”Vi måste fortsätta fortsätta utbilda folk och visa dem vad vi gjorde – och vad vi kan göra. Man måste köra på och inte ge upp. Saker och ting händer inte på direkten”, säger Sophie Ciszek. Foto: Corinna Halloran/Team SCA/Volvo Ocean Race

Tjejerna på Team SCA vann sin första etapp

Victoria peppar kvinnliga tävlingsseglarna i Team SCA

Nu har du möjlighet att segla Volvo Ocean Race


Text: Jens Augustinsson • 2016-05-02
ArtiklarLivetOmbordJorden*runt-seglingKappseglingVolvo*Ocean*Race
Rulla till toppen