150884.jpg

Artiklar

Installera fast släckare i motorrummet

En brand i motorrummet är mångas skräck, men med ett fast släcksystem har du gjort ditt bästa för säkerheten.Vi har installerat en liten och smidig släckare.

Text: Redaktionen • 2010-12-10 Uppdaterad 2021-06-10

Enligt försäkringsbolagens krav måste man ha minst en pulversläckare ombord på fritidsbåten. De små pulversläckarna är också gans-ka billiga och smidiga och de ger en känsla av ökad trygghet. Men vid en brand i motorrummet är de ofta inte mycket att komma dragande med.

Att lyfta på luckan till motorrummet vid en brand är ingen rolig upplevelse. Elden får fri tillgång till syre och lågorna slår upp och möter dig. Det är inte alls säkert att du lyckas kväsa elden med en handhållen pulversläckare, men om du tömmer den över maskinen är det desto säkrare att du har tagit kål på motorn.

En budgetvariant för att lösa en del av problemen vid brand i motorrummet kan vara en så kallad ”fireport”. Det är en enkel genomföring i plast som man sätter på ett skott i direkt anslutning till motorrummet.

Vid brand kan man trycka in brandsläckarens slang genom hålet och tömma släckaren.

Installera fast släckare i motorrummet

Är man istället villig att satsa några tusen på ett fast system finns det ett antal stora märken att välja bland. Dafo och Presto heter två tillverkare som säljer system som bygger på koldioxid. Gasen släcker elden och lämnar motorn oskadad.

Ett tredje system som också använder gas för att släcka elden är Sea Fire.

Installera fast släckare i motorrummet

Gasen FM-200 är tänkt som en ersättare till halon, som användes flitigt förr men som förbjöds på grund av hälsoriskerna. FM-200 fungerar genom nedkylning och ska inte vara farlig för människor.

En sådan här släckare kostar från 3 000 kronor, men det är klart att det är värt det om man väl drabbas av en brand.

Installationen är mycket smidig, men det gäller att mäta volymen på motorrummet noga innan köpet, så att man får rätt storlek på släckaren.

Installera fast släckare i motorrummet

Av: Text och foto Philip Pereira dos Reis

Faktaruta

Fasta släcksystem
www.dafo.se
www.presto.se
www.hansenmarine.se
(Sea Fire)

Installera fast släckare i motorrummet Installera fast släckare i motorrummet Installera fast släckare i motorrummet

Installera fast släckare i motorrummet


Text: Redaktionen • 2010-12-10
ArtiklarPraktiskt Båtägande
Scroll to Top