Aquador 22:an är aningen baktung och undermotoriserad. Nu har den fått interceptorer istället för trimplan. Foto: Lars Guditz/Zipwake

Artiklar

Interceptorer på frammarsch: ”Jag har blivit av med planingströskeln”

De traditionella trimplanen har fått hård konkurrens av interceptorsystem, som är både snabbare och effektivare. Praktiskt Båtägande har pratat med ett par båtägare som monterat system från Zipwake. Så här tycker de.

Text: Lars Guditz • 2017-03-20 Uppdaterad 2021-06-09

Yrkessjöfarten har länge använt så kallade interceptorer istället för trimplan. Interceptorerna går ner vertikalt tvärs färdriktningen och bygger upp tryck framför sig, som ger lyftkraft utan att bromsa lika mycket som trimplan gör. Eftersom slaglängden inte heller behöver vara lika stor blir de också snabbare. Det finns två svenska tillverkare av automatiska trimsystem med interceptorteknik, Humphree och Zipwake. Vi har här tittat närmare på Zipwake, som har ett betydligt lägre pris och därför känns mer aktuellt för eftermontering på äldre båtar. 

Den mekaniska delen av systemet består av en liten ”låda” som monteras på akterspegeln. Ur den trycks själva interceptorbladet ner i vattnet av ett elservo. Det är en till synes robust konstruktion som ska tåla upp till 60 knops fart. 

Interceptorerna finns i längderna 30, 45, 60 och 75 centimeter, samt en V-formad interceptor för mittpositionen. Upp till tre stycken kan monteras på varje sida, plus en i mitten. Systemet ska klara båtar mellan 6 och 18 meter. 

Slaglängden på interceptorerna är 3 centimeter och det tar 1,5 sekunder från helt infällt till maximalt utfällt. Det är betydligt snabbare än motsvarande trimplan. Ju bredare interceptorer, desto snabbare och effektivare blir det. Dubblas interceptorbredden halveras reaktionstiden, eftersom interceptorn bara behöver gå halva sträckan för samma effekt. 

Prenumerera på Praktiskt Båtägande här

Zipwakes verkliga styrka är styrenheten, som både är lätt att installera och att ställa in, och som med förvånansvärd ackuratess både hjälper båten upp i plan och tar hand om rullningar vid sidsjö. Styrenheten använder sig av manuella grundinställningar för båtens längd, bredd och vikt och mäter sedan med accelerationsmätare, gps och gyro hur båten beter sig i vattnet. 

Praktiskt Båtägande har vid flera tillfällen kört båtar utrustade med Zipwake, och vi är imponerade över hur snabbt systemet arbetar även vid besvärliga sidvågor. Inget automatiskt trimsystem för traditionella trimplan som vi har kört har varit i närheten av den förmågan. 

Det finns också en poäng med att de bara sticker ut ett par centimeter från skrovet, det är mindre risk att de skadas vid tilläggningar och du kan ha badstege monterad på akterspegeln. Dessutom är de estetiskt mer tilltalande, vid stillaliggande är de under vattenlinjen och syns knappt. 

 Nästa sida: Detta är nackdelarna

Efter den lovsången undrar så klart vän av ordning vad baksidan är. 

Den enda tydliga nackdelen är nog priset. Det minsta systemet kostar från 15 900 kronor. Trimplan utan automatik kan fås från cirka 6 000 kronor och det absolut billigaste automatiska systemet för trimplan vi kan hitta i dag kostar från cirka 11 000 kronor. 

Trimplan utan automatik kan man nästan inte jämföra med, det är så väldigt stor skillnad i upplevelsen. Automatiska system för trimplan i lägre eller samma prissegment är mindre avancerade, långsammare vid rullningskontroll och har färre möjligheter till egen programmering och automatik. 

På Praktiskt Båtägande är vi som har kört Zipwake överens, det är så överlägset trimplan att det lätt motiverar prisskillnaden. Detsamma säger våra kolleger på systertidningen Båtnytt. Enda reservationen är väl egentligen att vissa akterspeglar och skrovformer kan sätta hinder, men leverantören ska kunna svara på om det passar på din båt.

Interceptorer på frammarsch: ”Jag har blivit av med planingströskeln”
Kalle Almgren har kört en säsong med Zipwakes system.

Kalle Almgren, ägare till Aquador 22:an på bilden i början av artikeln har kört en säsong och säger så här:

– Jag tycker att det är fantastiskt, och när det gäller roll (sidorullning) är det ju helt outstanding. När det gäller att komma snabbt upp i planing tycker jag att det går fortare än med trimplan, men sonen säger att det är samma. 

Patrik Berglund, som har jobbat som båtmekaniker och monterar systemet på bilderna, har själv Zipwake på sin privata båt.

– Jag har en Bayliner 2858, den är stor och tung och undermotoriserad. På min båt har jag dubbla interceptorer, där märks det verkligen direkt när de jobbar. Jag har blivit av med min planingströskel helt och jag slipper trycka på knapparna till trimplanen. 

Bränsleförbrukningen är ungefär densamma, men båten hittar planing mycket snabbare, säger han. 

Patrik Berglund har dock upplevt en negativ effekt:

– I deplacementsfart så självsvänger min båt. Interceptorerna jobbar även då, så jag får stänga av den funktionen. Jag saknar också att man inte kan få upp trimdata i plottern, säger han.

I inställningarna finns en autorolltröskel som man kan ställa in så att den inte jobbar under en viss fart, men av någon anledning fungerar alltså inte den funktionen på hans båt.

Zipwakesystemet är ganska nytt, det har funnits i tre år, och framtiden får utvisa hur de mekaniska delarna fungerar efter några års användning. 

I reklamen påstås systemet spara mycket bränsle. Det är ingenting vi har kunnat testa, men ett väl inställt system kan säkert spara några liter per år genom att till exempel snabbare få upp båten i planing. Men det gäller ju även trimplan, och det är knappast det som är huvudargumentet för interceptorer. Zipwake är dock ett lättinstallerat och mycket väl fungerande automatiskt system som tar hand om både planingströskel och rullningar på ett sätt som är klart överlägset traditionella trimplan. 

Här bredvid kan du följa installationen av de mekaniska delarna. I nästa nummer kan du se eldragningen och inställningarna.

Zipwake och Humphree sänker din bränsleförbrukning

Askeladdens helt nya DC får smarta trimplan

Test: Yamarin 81 DC


Text: Lars Guditz • 2017-03-20
ArtiklarLivetOmbordBåttillbehörPraktiskt BåtägandeTeknik
Rulla till toppen