Stiletto utvecklades ursprungligen för att transportera Navy Seals // Foto: military.com

Artiklar

Jänkarnas nya stridsbåt kan lite av allt

M80 Stiletto - en osynlig multikonstnär.

Text: Martin Strömberg • 2018-04-16 Uppdaterad 2018-04-16

Den byggdes ursprungligen för att transportera den amerikanska specialstyrkan Navy Seals, men nu har M80 Stiletto fått bredare användingsområden. Den visades under årets upplaga av Sea, Air and Space Symposium och den amerikanska testbåten kan verkligen lite av det mesta.

Man använder den som en plattform för tester av den senaste tekniken.

M80 Stiletto är drygt 27 meter lång och drygt 12 meter bred och ser ganska bred och platt ut. Namnet fick den inte för sitt utseende utan för att den var tänkt att användas för snabba spetsuppdrag.

Designen gör att Stiletto har en låg radarprofil vilket gör den ”osynlig” och tack vare sitt unika pentamaran-skrov ska båten klara av både höga hastigheter samt kunna operera på grunt vatten, tack vare att den fullastad inte når mer än tre fot under ytan.

Stiletto kan vidare lasta upp till 20 ton och har plats inuti för 11-meters ribbåtar och obemannade undervattensfarkoster. Den kan dessutom landa och skicka ut drönare för spaningsuppdrag.

Stiletto är den största stridsbåten som byggts i kompositmaterial och kolfiber och den klarar av hastigheter upp till 60 knop, och trots att man kallar den för testbåt har den använts i skarpa lägen, bland annat vid knarkupdrag i Colombia.


Text: Martin Strömberg • 2018-04-16
ArtiklarBåtnytt
Rulla till toppen