Det var troligen samma brugd som hittades död som tidigare i höst simmade på grund i Göteborgs skärgård // Foto: Björn Källström

Artiklar

Jättehaj hittades död

Troligen samma brugd som simmade på grund tidigare i höst

Text: Martin Strömberg • 2020-10-23 Uppdaterad 2021-06-09

 

En åtta meter lång brugd har hittats död utanför Vrångö i Göteborgs skärgård. Allt tyder på att det är samma brugd som nyligen räddades vid Styrsö.

Brugden är världens näst största hajart och en ovanlig besökare längs den svenska Västkusten. Det väckte därför stor uppståndelse då den simmade på grund vid Styrsö i slutet av september.

Den åtta meter långa brugden, som då verkade förvirrad men stark, bogserades tillbaka ut på djupt vatten av Kustbevakningen tillsammans med marinbiologer och lokalbefolkningen.

– Vi hoppades att den skulle klara sig, men tyvärr dök den upp nu död, säger Björn Källström, marinbiolog vid Göteborgs marinbiologiska laboratorium till SVT Nyheter Väst.

Björn Källström har nu tagit prover på brugden men än så länge har man inte hittat någon tydlig dödsorsak. Storleken tyder på att den var ganska gammal och Björn Källström utesluter inte heller att den dött av naturliga omständigheter.

Jättehaj gick på grund i skärgården

TV: Här simmar jättehajen runt gummibåten

TV: Vithajen förföljer polisbåt


Text: Martin Strömberg • 2020-10-23
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top