Yannick Bestaven firade på franskt vis efter den dramatiska segern i Vendée Globe // Foto: Vendée Globe

Artiklar

Jorden runt på 80 dagar – Bestaven bäst i Vendée Globe

Segrade trots att han var trea över mållinjen

Text: Joakim Hermansson • 2021-01-28 Uppdaterad 2021-06-09

 

Söndagen den 8 november i fjol gav sig 33 ensamseglare iväg från Les Sables d’Olonne på den franska Atlantkusten, för att i sina extrema foilande 60-fotsbåtar jaga runt vårt klot så snabbt de bara kunde. Lite drygt hälften av deltagarna brukar normalt klara sig hela vägen, enligt statistiken från de åtta tidigare racen, och även den här nionde upplagan har tvingat många av ekipagen att ge upp.

Roderhaverier, mastbrott och skador på de tydligen väldigt känsliga foilsen, verkar vara vardagsmat. Värst drabbades fransmannen Kevin Escoffier, som i december seglade i 27 knop när han fick se sin båt delas i två bitar och snabbt sjunka, 840 sjömil sydväst om Kapstaden. I Praktiskt Båtägande 2021-01 kunde du läsa om den dramatiska räddningsaktionen som följde.

Escoffiers landsman Yannick Bestaven var en av dem som efter haveriet skyndade till hans undsättning. Liksom de andra båtar som deltog i räddningen, fortsatte Bestaven dock jakten över haven så snart Escoffier var i säkerhet igen. Alla ville ju slå Vendée Globe-rekordet från 2017, då Armel Le Cléac’h (jodå, ännu en fransman) seglade hela varvet på 74 dagar, 3 timmar, 35 minuter och 46 sekunder.

I takt med att fler båtar föll ifrån, utkristalliserades en tätklunga med en handfull båtar, som växlade ledningen flera gånger under det långa upploppet norrut på Atlanten. Till slut var det den 36-årige Charlie Dalin, en relativ ungdom i sammanhanget, som kunde lämna resten av fältet bakom sig och efter 80 dagar, 3 timmar, 44 minuter och 46 sekunder återse Les Sables d’Olonne först av alla ensamseglarna i Vendée Globe.

 

Dalin växte upp i Le Havre, vid de strömmande och besvärliga seglingsvattnen i Engelska kanalen, vilket säkerligen spelade in i hans finurliga vägval för att hitta de fördelaktiga vindskiften som förde honom upp i toppen av tävlingen. Bara fyra timmar senare seglade Louis Burton i mål som andra man, men Dalins glädje över line-honourn blev ändå inte långvarig.

När Yannick Bestaven först dagen efter klöv mållinjen som tredje båt, gjorde han det nämligen som segrare i 2020-21 års Vendée Globe. Hur gick nu det till? Jo, drygt tio timmars tidskompensation från tävlingsledningen, för insatsen i Escoffiers räddning, är förklaringen till den omkastningen i resultatlistan.

Idel fransmän på Vendée Globe-podiet alltså, men vi måste ändå nämna att tyske Boris Herrmann sånär lyckades slå sig in där, vilket i så fall inte hade varit något annat än en praktsensation. Hans olyckliga kollision med en fiskebåt bara timmar före målgång, satte dock ett snöpligt slut för alla tyskens prispallsplaner, då han tvingades linka i mål med kraftigt reducerad hastighet.

Britten Alex Thomson, en av förhandsfavoriterna, körde också sönder sin båt och tvingades bryta, men det var redan tidigt i racet, på väg söderut från starten.

Prenumerera på Nya Praktiskt Båtägande

BESTÄLL HÄR

Här störtar ensamseglarna i Vendée Globe genom södra oceanen – kolla in unika tv-bilderna

Dramatik i Vendée Globe

Fransos i tidig ledning i Vendée Globe

Dramatisk räddningsaktion i ensamkappseglingen runt jorden


Text: Joakim Hermansson • 2021-01-28
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top