151014.jpg

Artiklar

Åk på Europas kanaler

Att ta den egna båten, med masten på däck, genom Europas kanaler är ett stort projekt. Men den som vill kan göra det betydligt lättare för sig. Att hyra båt är enkelt och något som inte kräver vare sig stort kunnande eller rikedomar.

Text: Redaktionen • 2009-05-26 Uppdaterad 2021-06-10

Den vindlande kanalen är för många själva sinnebilden för lugn och harmoni. Att glida fram i det gröna vattnet i ett blygsamt antal knop står i bjärt kontrast till en stressig vardag. Kanalvägen, exempelvis ner till Medelhavet, blir också en annorlunda långsegling än att stångas med Nordsjön och tränga sig igenom Engelska kanalen. Säkerligen är det ett lockande alternativ för många att fälla masten i Tyskland och glida in i en behaglig sjuknopstillvaro.

Åk på Europas kanaler

Men om man inte vill satsa stort och ge sig av med egen båt och ligga ute flera månader, finns möjligheten att hyra som ett sätt att pröva på kanallivet.

Idag går det att hyra kanalbåtar nästan över hela Europa. Tittar man närmare på det upptäcker man raskt att det går att ta sig nästan vart som helst på kontinenten med hjälp av inre vattenvägar, och på de flesta sträckor går det att få tag i båtar att hyra. Särskilt välutbyggda är möjligheterna i Italien, Tyskland och Frankrike samt i Storbritannien.

Vi har valt att titta lite närmare på Frankrike och den berömda Canal du Midi, som förbinder Garonnefloden med Medelhavet.

Canal du Midi sträcker sig 24 mil genom södra Frankrike, mellan Toulouse och hamnstaden Sète vid Medelhavets strand.

För dem som byggde kanalen var poängen att undvika den långa resan runt det fientliga Spanien för att ta sig mellan Atlanten och Medelhavet.

12 000 män och 600 kvinnor slet i 15 år med byggandet av kanalen, som blev färdig 1681.

Canal du Midi bildar tillsammans med Canal de Garonne en vattenväg mellan Atlanten och Medelhavet.

Sedan 1996 finns Canal du Midi med på Unescos världsarvslista.

Åk på Europas kanaler

Priset varierar

Priserna för hyrbåtar på Europas kanaler varierar en hel del mellan hög- och lågsäsong, men man kan säga att det handlar om mellan 10 000 och 40 000 kronor per vecka för en hel familj ombord på en bekväm båt med två rum och kök. Om man reser tillsammans i ett större sällskap och alltså väljer en större båt blir det i regel billigare räknat per person. Då har man ett boende med dusch och alla faciliteter för självhushåll parat med ett fortskaffningsmedel för hela sällskapet.

Hyrbåtarna är lättanvända och anpassade för att i stort sett alla ska kunna manövrera dem. Det krävs ingen nautisk kompetens, men en del uthyrare har en snabb genomgång innan du ger dig av med båten. Fartresurserna är ytterst modesta och båtarna är minst sagt väl avfendrade runt hela skrovet för att mildra effekten av eventuella missförstånd.

Förhållandena kring själva slussarna varierar från sluss till sluss och mellan olika länder, men det är inte ovanligt att du får ta saken i egna händer och manövrera portarna. I de fall det finns slussvakter som har till uppgift att hålla ordning på slussningen, är ett grundtips att behandla dessa med respekt. De tar sitt uppdrag på största allvar.

En av tjusningarna med kanalfart är att det finns många möjligheter att lägga till efter vägen, i stort sett var som helst där man inte hindrar trafiken. På Canal du Midi rinner den gröna vattenvägen förbi många pittoreska små samhällen som lockar till uppehåll. Det är alltså bara att lägga till och gå till den lokala bagaren och slaktaren, samla in mat och vin och återvända till köket ombord.

Ett av de givna stoppen längs Canal du Midi är den pampiga medeltidsstaden Carcassonne med sin ringmur. Här måste helt enkelt båten bli liggande tillräckligt länge för en rundvandring i staden. Jag garanterar en givande dag med en stark känsla av att kliva in i filmen om Ivanhoe och de andra riddarna.

Men stanna inte för länge, den gröna vattenvägens lövkorridor väntar på dig!

Åk på Europas kanaler

Prisexempel
Frankrike, Canal du Midi.
En vecka på en båt med hög standard, med tre hytter och lika många badrum.
En vecka i skiftet mellan juni och juli: 35 300 kr
En vecka i skiftet mellan september och oktober: 21 600 kr

Storbritannien, Themsen
En vecka på en båt med hög standard, med två hytter och lika många baadrum.
En vecka i skiftet mellan juni och juli: 25 000 kr
En vecka i skiftet mellan september och oktober: 15 000 kr

Kontakt
www.swedecharter.com
www.classicworld.se
www.crownblueline.se
www.connoisseurafloat.com
www.franceafloat.com

Av: Philip Pereira dos Reis

Åk på Europas kanaler Åk på Europas kanaler Åk på Europas kanaler

Åk på Europas kanaler


Text: Redaktionen • 2009-05-26
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top