År 1983 var burkmaten mer eller mindre utkonkurrerad i de svenska fritidsbåtarna. Faksimil: Vi Båtägare nr 6/7-1983

Nostalgi

Kassler på 7 sätt – båtmat från 1983

Vi fortsätter vår nostalgitripp! År 1983 hade ett tydligt skifte gjort sitt inträde i båtlivet. Kylskåpet blev en allt vanligare syn även i fritidsbåtar, vilket radikalt hade förändrat kosten ombord. Då korades kasslern till sommarens bästa båtmat.

Text: • 2023-07-28 Uppdaterad 2024-03-27

För tio år sedan fanns det en obligatorisk ingrediens i mathållningen ombord: Konservburken. Idag är det färskmat som gäller. Konservburken har offrats på båtkylskåpens altare. Vi har ringt runt till skärgårdshandlarna och kollat upp era matvanor. Favoriträtten nummer 1: Kassler!

Begreppet båtmat håller uppenbarligen på att tappa sin betydelse. Båtfolk äter idag samma mat som hemma. Färskt kött, rökt, frukt och grönsaker. Förbättrade kylmöjligheter ombord har gjort denna utveckling möjlig. Kylskåp och kylboxar.

– Jag tror också att många saknar fantasi att anrätta konserver på ett tillräckligt smakligt sätt, menar Marianne Holm i BullandöBoden.

– Därför blir det färskmat istället. Många stoppar båten full med konserver på våren, men det mesta får sedan plockas ur igen på hösten.

Hasse Lundstedt i Södersunda på Runmarö gör i ordning kött och köttfärs så att det bara är att slänga det i stekpanna. Han har strykande åtgång på sina Wallenbergare, Parisare och Schnitzlar:

– I sommar ska jag försöka med färdiga grillspett också. Får se om det går lika bra, menar Hasse.

Annars är det kasslern som är båtfolkets favoritmat enligt Hasse. Ost i lösvikt är också populärt liksom hans goda bräckkorv.

– T-benstek säljer bra, oxkött håller sig ju bättre än fläskkött.

Tongångarna går igen hos alla handlare: Mera färskt, mindre konserver.

7 sätt att tillaga kassler

Istället för några hurtiga recept på hur man sätter sprätt på burkmaten, så ska vi här ge er några recept på kassler i allehanda former. Kassler är som alla vet en lätt saltad och rökt kotlettrad. Det finns två olika sorter: Den kallrökta som behöver tillagas, samt den varmrökta som är färdig för servering precis som varmrökt skinka. Ta reda på vilken sort du köper, förpackningens beskrivning brukar inte vara särskilt utförlig på den punkten (år 1983).

Ostfylld pepparrotskassler

Lägg ihop kasslerskivorna två och två med ost och 1/2 tsk pepparrot emellan. Stek dem i het stekpanna tills de fått färg och osten smält något. Servera med ris eller kokt potatis och sallad.

Sallad med kassler

Tärna varmrökt, benfri kassler och blanda med gurka, salladsblad, rädisor, blomkål, gröna ärter och tärnad ost. Servera med en salladssås på gräddfil, pepparrot, salt och örtkryddor.

Grönpepparkassler

Stek strimlad kassler och koka tillsammans med din bästa grönpepparsås. Servera med pressad potatis och ärter.

Kasslergryta med syltlök

Skär kasslern i strimlor eller tärningar. Koka upp köttbuljong och tillsätt potatis, brysselkål eller soppgrönsaker, syltlök, vitlök och örtkryddor. Salta och peppra efter smak. Koka grytan under lock ca 5 min, smaka av med eventuellt mera kryddor. Servera i portionsskålar eller djupa tallrikar med vitt bröd typ baguette och senap.

Kassler med sås – express

Blanda en sås på 2 dl chilisås (eller ketchup), 3 msk soja, 1 tsk citronsaft samt 1 tsk vit- eller svartpeppar, i en gryta som du värmer upp. Stek kassler i panna och servera med ris, gurka, ananas och tärnad melon.

Ostfylld kassler med curry

Lägg ihop kasslerskivor två och två med ost och lök emellan. Krydda med curry och stek i stekpanna.

Kassler med vårsallad

Servera kall kassler med kokt potatis eller ris och en sallad på hackad persilja, rädisor och tomater. Blanda en dressing på rivna äpplen, tärnad ananas, purjolök, gräddfil och fransk senap.


Text: • 2023-07-28
ArtiklarPB Premium1983BåtmatNostalgiVi Båtägare
Rulla till toppen