Plastic Odyssey ska resa runt jorden och öka medvetenheten om nedskräpningen av världshaven // Foto: Plastic Odyssey

Artiklar

Katamaranen som äter plast

"En flytande verkstad för plaståtervinning"

Text: Martin Strömberg • 2018-06-19 Uppdaterad 2018-06-19

 

Nästa år börjar byggandet av en 25 meter lång katamaran som drivs av plastavfall. Det är det franska projektet ”Plastic Odyssey” som ska resa runt jorden och samla in plastföremål från stränderna, plast som sedan via pyrolys omvandlas till bränsle.

”Vår båt är en typ av demonstrationsanläggning, en flytande verkstad för plaståtervinning. Vår målsättning är att uppmuntra alla, runt om i världen, att skapa mikrofabriker som likt Ulysses klarar av att ge använd plast ett andra liv”, säger Alexandre Dechelotte, medgrundare av Plastic Odyssey till Le Parisien.

I förra veckan klippte Plastic Odyssey banden för sin ”Ulysses”, en sex meter lång prototyp av en plastätande katamaran. 

Den färdiga riktiga båten kommer att bli 25 meter lång och tanken är att ta hjälp av lokalbefolkningen vid varje stopp för att samla in plastavfall, från framför allt stränder och längs kustlinjer.

Plasten kommer sedan att återvinnas för användning i den lokala industrin och plast som inte går att återvinna kommer att användas till bränsle, genom pyrolys, ombord på båten.

Den färdiga båten ska ha kapacitet att ta hand om en ton plastavfall dagligen och producera mellan 700 och 1.000 liter bränsle.

”Med ett kilo plastavfall kan vi tillverka en liter diesel och bensin”, säger Dechelotte.

Redan 2020 ska den plastätande katamaranen ge sig iväg på en treårig resa runt jorden för att öka medvetenheten om den stora mängden plast som slängs, och för att samla in samt återanvända, återvinna och omvandla plastavfall.

 


Text: Martin Strömberg • 2018-06-19
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen