Linjett 43.

Artiklar

Klassisk svensk båttillverkare går för högvarv

Årets båtsäsong har smygstartat med årets första mässa i full gång. Och från ett klassiskt svenskt varv kommer glädjande nyheter – de går verkligen för högvarv.

Text: Jens Augustinsson • 2017-02-07 Uppdaterad 2021-06-09

Många är de svenska båttillverkare som försvunnit eller rekonstruerats de senaste åren. För närvarande ser det dock ljusare ut än på länge med båtförsäljningen i Sverige.

Ett svenskt varv som verkligen utmärker sig för tillfället är Rosättra varv som tillverkar segelbåten Linjett. I en artikel i tidningen Skärgården rapporteras att orderboken för 2017 varit full sedan augusti 2016 och halva årsproduktionen för 2018 har redan sålts. För närvarande bygger man 11 båtar som ska levereras i juni till väntande kunder. Enlilgt vd Markus Gustafsson har man inte haft så här bra framförhållning i produktionen på sex år.

Linjetts båtar byggs i Roslagen, märket har en väldigt stark lokal koppling och många kunder återfinns i Stockholmsområdet med omnejd. Faktum är att 90 procent av varvets båtar säljs i Sverige.

De äldsta Linjettbåtarna har nu med marginal hunnit fylla 40 år men det hindrar inte att man fortfarande tar hand om dessa på varvet. Av de runt 800 båtar man byggt sedan den första rullade ur produktionsanläggningen 1974 så tar man idag hand om och vinterförvarar 200 av dessa.

– Vi säger aldrig nej till en Linjett. Fler och fler tycker att det är skönt att ha någon att ringa till med frågor och att när som helst kunna lämna båten i trygg förvaring, säger Markus Gustafsson till tidningen Skärgården.

I tidningen Bohusläningen rapporteras också att segelbåtsvarven Hallberg-Rassy, Najad och CR & Regina Yachts på Orust har fulltecknade orderböcker för tillfället. I vissa fall fram till mars 2018. Det har givit dem ett problem av lite annorlunda karaktär – varven vill anställa men hittar inga båtsnickare.

TV: Här kör de frivilligt på grund med en Linjett 43

Rosättra varv – drömfabrik som satsar på framtiden

TV: Följ med ombord på Beneteaus nya brutala flaggskepp


Text: Jens Augustinsson • 2017-02-07
ArtiklarLivetOmbordNyheterSegelbåt
Rulla till toppen