Många båtar är fortfarande långt över gränsvärdena när det gäller bottenfärgen // Foto: Istock

Artiklar

Kommuner ställer högre krav på bottenfärgen

Många båtar fortfarande långt över gränsvärdena

Text: Martin Strömberg • 2019-10-14 Uppdaterad 2021-06-09

Båtsäsongen 2019 är för de allra flesta över och många båtklubbar passar nu på att testa om medlemmarnas båtar är målade med otillåtna giftiga färger.

Enligt svt.se ställer allt fler kommuner krav på båtklubbarna att båtarna ska vara fria från giftiga bottenfärger.

Klubbar med båtar i Mälaren är skyldiga att sanera dessa från senast 2020.

Britta Eklund har tidigare forskat på gifter i bottenfärger, men nu åker hon runt och hjälper båtklubbar att hitta båtar med otillåtna färger. Hon har utvecklat ett instrument som ger snabbt svar på om båten är målad med giftig bottenfärg.

– Ofta har man kanske köpt en begagnad båt och då är det svårt att veta vad den är målad med sedan tidigare. Det är underliggande färglager det handlar om, så det är ingen som medvetet använder otillåtna färger, säger Britta Eklund, till svt.se.

Förbjuden bottenfärg läcker fortfarande ut stora mängder gift. Tennbaserade färger (TBT) förbjöds 1989, men finns fortfarande kvar på gamla båtar.

Giftet hamnar i vattnet och påverkar växter och djur. TBT är ett stort problem och gränsvärdet överskrids i nästan alla kustområden över hela landet. Studier visar skadliga effekter på alger och blåmusslor, som i sin tur slår mot fisken.

– Det är hormonstörande. Man har sett att honsnäckor blir maskuliniserade, utvecklar en penis och blir sterila. I självdöda däggdjur som uttrar och sälar har man hittat höga halter av TBT, säger Britta Eklund.

 

Transportstyrelsen: Så tar du bort giftig bottenfärg på ett säkert sätt

Kartläggning visar: Båtbottenfärger större miljöbov än man tidigare anat

Miljövänlig bottenfärg skrämmer havstulpaner


Text: Martin Strömberg • 2019-10-14
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top