Tack vare en bred överbyggnad, smala skarndäck och höga fribord har konstruktören lyckats klämma in mycket på en begränsad yta i Bayliner 2455 Ciera Sunbridge. Foto: Johan Cooke

Artiklar

Köpguide: Bayliner 2455 – Trygg och prisvärd

Kabinbåten Bayliner 2455 Ciera Sunbridge passar ett par eller en liten barnfamilj. USA-båten är billig i drift, genomtänkt och sjösäker. Tidningen Praktiskt Båtägande har tittat närmare och rotat fram för- och nackdelar med denna amerikanska klassiker.

Text: Johan Cooke • 2016-11-25 Uppdaterad 2024-03-27
Kabinbåten Bayliner 2455 Ciera Sunbridge passar ett par eller en liten barnfamilj. USA-båten är billig i drift, genomtänkt och sjösäker. Tidningen Praktiskt Båtägande har tittat närmare och rotat fram för- och nackdelar med denna amerikanska klassiker.

 Bayliners genombrott i Sverige ägde rum i slutet av 80-talet. Kabinbåtarna i Bayliners Ciera Sunbridge-serie, som 2155, 2455 och 2855, gick som tåget. 

– På båtmässan Allt för sjön 1989 sålde vi hela 139 stycken Bayliner. Modellen 2455 tilltalade de flesta. Lillasystern 2155 var för kort och hade inte alls lika bra sjöegenskaper som 2455, säger Thomas Sandberg, som då var Bayliners återförsäljare på Force Marin i Stockholm. 

Kraftig marknadsföring i kombination med en svag dollar bidrog till köpsuget.

Så säger besiktningsmannen om Bayliner 2455

Nypriset för Ciera 2455 på mässan det året var 249 000 kronor. Det var ungefär 30 procent lägre än motsvarande skandinaviska motorbåtar, menar Thomas Sandberg. 

– Vi svenskanpassade modellerna innan de skickades till kunderna. Det monterades vhf:er för svenska krav, och oskyddade batterier i motorrummen kapslades in med plastlådor, berättar han.

Köpguide: Bayliner 2455 – Trygg och prisvärd
Omkring år 2000 uppdaterades modellen med rundare skrovdesign och annan interiör.

Men det fanns problem i framgångssagan. Bayliner hann inte med efterfrågan. En del av monteringen lades på entreprenad hos underleverantörer. Men en del exemplar fick skrov som inte hade härdats ordentligt. Resultatet blev i slutet på 80-talet att båtarna såg ut att vara smittade med böldpest.

Motorerna i 2455 och andra modeller har varierat fram till tillverkningsstoppet 2010. I slutet av 1980- och början av 1990-talet köpte många USA-baserade motortillverkare upp motorbåttillverkare. Allt för att kunna få fart på motorförsäljningen. OMC förvärvade Bayliner och konkurrenten Mercruiser lade vantarna på Searay. 

Vid tillverkningsstarten 1984 hette modellen 2450. År 1987 ändrades namnet till 2455 och bestyckades med OMC-motorer. Från 1990 ändrades namnet till 2651 för att badplattformen integrerades och räknades in i längden.  

Några år senare tog Brunswick-koncernen, med Mercruiser i sitt sortiment, över Bayliner och monterade in Mercruiser-motorer i modellerna. Omkring år 2000 kom modellbeteckningen Bayliner 2455 tillbaka med rundare skrovdesign och annan interiör.   

Nästa sida: Så tycker ägarna om sin båt

Köpguide: Bayliner 2455 – Trygg och prisvärd
Trångt men välplanerat i sittbrunnen, som kan täckas med ett stort kapell.

Camilla och Thomas Pettersson har ägt sin trailbara Bayliner 2455 i sju år. Innan dess hade de Finsport 540 med utombordare och därefter dagbåten Reinell.

– Vi ville ha något större och nyare. Vi föll direkt för en 2455 byggd 2002. Dels på grund av att modellen är välplanerad, dels för priset. Vi betalde 240 000 kronor, drygt 150 000 kronor lägre jämfört med motsvarande skandinaviska modeller, säger Camilla Pettersson. 

Skicket på de begagnade 2455:or paret tittade på skiftade. Några var pedantskötta, andra näst intill vrak.

Tack vare en bred överbyggnad, smala skarndäck och höga fribord har konstruktören lyckats klämma in mycket på en begränsad yta.

Läs mer: Här hittar du massor av köpguider

– På grund av att all yta har utnyttjats maximalt finns det små möjligheter att göra egna förändringar. Det enda som är uppdaterat interiört är ett kylskåp och en avlastningshylla längst in i mittkabinen, säger Thomas Pettersson.

Thomas och Camilla är nöjda med upplägget, som har allt de kan önska sig:

– Interiören är optimal för oss som är ett par. Vi kan komma ut på sjön snabbt och övernatta bekvämt. Bayliner 2455 passar också en liten barnfamilj. Båten är billig att äga och driftsäker, säger Thomas. 

Fyra personer kan samsas inne. Då får två sova i förpiken och två i mittkabinen under sittbrunnen. 

Bayliner 2455 och storasystern 2855 tillverkade efter millennieskiftet känns snarlika, bortsett från att 2455 är trängre förstås. Gemensamt är en inredning som amerikaner gillar.

Köpguide: Bayliner 2455 – Trygg och prisvärd
USA-inspirerat. V-kojen kan förvandlas till en matplats.

Ovanför V-kojen finns en taklucka som packning kan skickas igenom. Innerväggarna är klädda med en beige heltäckningsmatta för att öka mysfaktorn. Mattorna täcker även durken och vissa moduldelar i kabinen. 

Tak, dörrar och delar av väggarna bryter av i vitt. Fyra långsmala ventiler ger hyfsat med ljusinsläpp.

Iläggsskivan och sovdynan i V-kojen går att lyfta bort för att placera ett matbord i mitten. I modell 2855 finns det istället en dinette om styrbord, där toasektionen i 2455 är placerad. 

Utefter babordssidan i Thomas och Camillas båt finns en liten pentrymodul som täcks av ett ljust trälaminat. Modulen innehåller ett infällt tvålågigt el/spritkök och diskho. Intill står en mikrovågsugn som kan användas när landströmmen är inkopplad. Kylskåpet är infällt i modulens nedersta del. 

– Att pentryt är placerat i kabinen är okej eftersom ingången intill gör att matoset ventileras ut, säger Camilla Pettersson.  

Akter om pentryt finns mittkabinen, placerad på tvären under sittbrunnen.

– Genom åren har vi inte behövt åtgärda eller laga något, varken inne eller ute. Men vår- och höstrustning som service, polering och vaxning har vi självklart gjort, säger Camilla.

 

Köpguide: Bayliner 2455 – Trygg och prisvärd
Under huven finns en 5-liters bensin-Mercruiser på 245 hästkrafter.

Under sittbrunnsdurken spinner en 5-liters bensin-Mercruiser på 245 hästkrafter. Marschfarten är drygt 21 knop och toppfarten 32 knop. 

– Motorn är tämligen bränslesnål, och drar i snitt 1,5 liter per sjömil. Nackdelen är att det tar för lång tid innan vi når planingströskeln, som är 17 knop. Framför allt om båten är semesterpackad. Om jag ska byta motor framöver blir det i så fall en större med 260 till 300 hästkrafter, säger Thomas Pettersson. 

Då skulle Thomas nog investera i Duoprop. Det innebär dubbla, motroterande propellrar som ger ett ordentligt grepp för att skapa dragkraft, rak och exakt riktning samt snabbare acceleration vid planing. Båten ligger lätt efter planingströskeln och hon tar girarna bra.

Sittbrunnen är väldisponerad men känns en smula trång om det är fler än tre vuxna som ska röra sig där. Förarplatsen med en stol om styrbord är praktisk men liten. 

På babordssidan finns exteriörens ess – en rymlig L-formad solsoffa i vit galon. Långsoffans L-ände fungerar som en matbordssoffa i aktern. På andra sidan matbordet, utefter aktersargen, finns den andra tvåsitssoffan. Fyra vuxna kan samlas kring matbordet, men då blir det trångt.

Nästa sida: Så tycker besiktningsmannen om Bayliner 2455

Köpguide: Bayliner 2455 – Trygg och prisvärd
Toalettutrymmet är helt i plast och har dusch.
Köpguide: Bayliner 2455 – Trygg och prisvärd
Vid förarplatsen finns integrerade trappsteg för att kunna kliva till eller från fördäcket.

“Starkt skrov med detaljbrister”

 Stark uppbyggnad, bra sjöegenskaper och prisvärd. Men se upp för gamla motorer och klena detaljer. Det är båtbesiktningsmannen Stephan Birkes första spontana omdömen om Bayliner 2455. 

– Bayliners miss är att de använder samma modellbeteckning under mycket lång tid. Det är ofta stora kvalitetsskillnader och olika utföranden mellan de första exemplaren och de sista i en modellserie. Det är som två helt olika båtmodeller, säger Stephan Birke.

Nyare Bayliner 2455 från 2000 och framåt har ett modernare, rundare skrov och långsmala ventiler på överbyggnaden.

– Fördelen med både äldre och nyare 2455 är att modellen har ett starkt skrov och bra sjöegenskaper och är prisvärd om den håller ett bra skick, säger Stephan Birke.

Nackdelen med både nyare och äldre modeller är att stagen till det öppningsbara fönstret intill förarplatsen är för klena. Det innebär att stagen kan gå sönder om någon lutar sig mot fönstret.

Såväl gamla som nyare 2455 är konstruerade för att förtöja med aktern först. 

– Skarndäck ombord saknas i princip. Därför är det svårt att förtöja eller frigöra båten. Därtill är förtöjningsknaparna klena, säger Stephan Birke. 

Om du är spekulant på en äldre 2455 ska du inspektera peket och badbryggan, som är tillverkade av plast. Dessa delar kan ha sprickor på grund av att tidigare ägare till exempel kört emot bryggor. Vidare kan rutor läcka och toaslangarna i äldre modeller avger i regel dålig lukt.

– Som vanligt är det A och O att syna status på motor och drev, framför allt de äldsta 2455. På en gammal modell ska motorn vara utbytt, säger Stephan Birke. 

På grund av att Bayliner är uppbyggda av tjock plast i skrov och moduler är båtarna svåra att reparera från insidan efter en grundstötning. 

– Limmade heltäckningsmattor, både i gamla och nyare modeller, är inget jag rekommenderar, säger Stephan Birke. 

Som spekulant ska du kontrollera båtens historik. Många Bayliner har varit privatimporterade. Några har lagats efter orkanskador i USA för att exporteras. Vid några tillfällen har sedan svenska varv hittat sand i skotten under reparationer.  

– Köregenskaperna är mycket goda och trygga. Men 2455 kan i hamnar och hårt väder uppträda som en smörklick i en het stekpanna, säger han.

Nästa sida: 3 bra båtalternativ till Bayliner 2455

Köpguide: Bayliner 2455 – Trygg och prisvärd

Är inte Bayliner 2455 Ciera Sunbridge riktigt vad du letar efter? Då kanske någon av de här båtarna passar istället. 

Köpguide: Bayliner 2455 – Trygg och prisvärd
Bayliner 2855 Ciera Sunbridge

Bayliner 2855 Ciera Sunbridge

Längd: 8,74 meter

Bredd: 3,20 meter

Djup: 0,60 meter

Deplacement: 3 320  kg 

Motor: Olika; Mercruiser, VP, OMC; bensin/diesel 

Vatten: 150 liter  

Bränsle: 380  liter  

Kojplatser: 6 inkl. bäddbara soffor

Konstruktör: Bayliner

Varv: Bayliner, USA

Tillverkningsår: 1983–1993, 1994–2012

Pris begagnad: 150 000–425 000 kronor

Köpguide: Bayliner 2455 – Trygg och prisvärd
Sea Ray Sundance 290

Sea Ray Sundance 290
 

Längd: 9,65 meter

Bredd: 3,10 meter

Djup: 1 meter

Deplacement: 4 762 kg 

Motor: Mercruiser 4,3 l, 5,0 l, 5,7 l EFI/MPI; Bravo 2- eller Bravo 3-drev; V8

Vatten: 105 liter

Bränsle: 491 liter 

Kojplatser: 4–6

Konstruktör: Sea Ray

Varv: Sea Ray, USA

Tillverkningsår: 1995–2008

Pris begagnad: 189 000–350 000 kronor.

Läs mer: Köpguide Sea Ray Sundance 290

Köpguide: Bayliner 2455 – Trygg och prisvärd
Rinker 270 Fiesta. Foto: Rolf Paulander

Rinker 270 Fiesta

Längd: 9,26 meter

Bredd: 2,78 meter

Djup: 0,90 meter

Deplacement: 3 360 kg

Motor: Mercruiser 250 hk 5,7 l 

Toppfart: 32 knop 

Vatten: 124 liter

Bränsle: 378 liter 

Kojplatser: 4 

Konstruktör: Rinker

Varv: Rinker, USA

Tillverkare: Rinkerboats, USA

Pris begagnad: 280 000–310 000 kronor 

Köpguide: Bavaria 27 Sport – Bra byggd och mycket prisvärd

Köpguide: Bayliner 2155 Ciera Sunbridge

Så trimmar du motorn för en billig peng

Läs mer från vårt historiska arkiv från 1963 och framåt!

Den här artikeln är en del av vårt premiummaterial. Du betalar snabbt och enkelt med Swish eller kort. Sedan får du tillgång till artikeln via en länk som vi skickar till din mejladress.


Text: Johan Cooke • 2016-11-25
ArtiklarLivetOmbordBayliner 2455Köpguider
Scroll to Top