Frågan om körkortskrav på sjön engagerar. Vad tycker du? Foto: Jens Augustinsson

Artiklar

Debatt: Körkortsdiskussion väcker starka känslor

I en intervju med oss tidigare i år utryckte infrastrukturminister Anna Johansson ett visst intresse för att införa någon form av kompetenskrav för båtkörning. Ni är många läsare som har luftat era åsikter i frågan och det är helt klart att den väcker starka känslor - både för och emot. Här kan ni läsa en del av de kommentarer vi fått. Vad tycker du?

Text: Jens Augustinsson • 2015-12-29

Nya båtministern vill införa båtkörkort

Körkort för vattenskoter kan bli verklighet redan 2016

TV: Här åker vattenskotern rakt in i buskarna

Magnus E. Inte en dag för sent! Skulle naturligtvis skett redan förra gången, när ett mycket bra förarbete kördes i papperstuggen på Näringsdepartementet. 
Har yrkesmässig nautisk kompetens och undervisar i fritidsskepparkurserna. Än så länge har jag inte sett några intellektuellt rationella argument varför man inte skall ha formell kompetens för att framföra en båt. 
Degskallarna som tjafsar emot, blir ofta mycket förvånade över vilka krav på kunskap, kompetens och framförallt ansvar, enligt lagstiftningen som är sekler gammal, som en båtförare faktiskt har.

Thomas W. Om hon nu tycker att det är konstigt att det inte sker fler olyckor så måste ju det betyda att hennes förslag/ argument faller.Det är inte trångt på sjön. Förarbevis bör räcka.
Har jag fel om jag påstår att de flesta båtolyckor sker av alkoholpåverkade båtförare? Då har ett körkort ingen betydelse.

Daniel K Kan man inte få vara fri någonstans?

Ola S. Tror inte att vare sig åldern på båtföraren eller ett båtkörkort spelar någon som helst roll.. Är Du en idiot så beter Du Dig som en idiot…spelar ingen roll om Du 18 eller 52..eller om Du har körkort eller inte… Jämför bara med vägtrafiken.. Har körkort där medfört att alla kör omdömesgillt, visar hänsyn, håller hastigheter, kör nyktra och inte orsakar olyckor..? Nä precis…idioti är inte kopplat till kompetens eller körkort…

Eva T. Om frihet på sjön innebär att få framföra sin båt så att det uppstår problem för andra båtfarare, ja då ger jag inte mycket för den friheten. Tycker att det är viktigt att kunna framföra sin båt på ett tryggt och säkert sätt, både för sig själv och för andra. Så visst behövs det kunskaper på sjön.

Ulrik H. Ett riktigt korkat förslag. Verkar dock gillas av de som har en lättförtjänt sidoinkomst som kursledare. Vi skall akta oss för lagar utan behov. Kom igen när det händer olyckor p.g.a. bristande kompetens. Detta är inte ett problem och vi bör alltså inte låta lagstiftare få behandla det som ett problem.
Laga inte det som är helt!

Joakim N. Vansinne. De regler som finns funkar bra. Och som någon skrev, en idiot kommer att fortsätta vara en idiot oavsett vad det står på ett eventuellt körkort.

Niklas W. Ökad kompetens på sjön är absolut inte fel. Däremot går det inte att jämföra med bil. Då måste staten bekosta ett omfattande bevaknings och säkerhetssystem med tillgänglighet till t ex sjöambulanser överallt. Jag tror, efter att ha växt upp i Luleå skärgård, inte det är praktiskt möjligt att genomföra annat än på Stockholms innerfjärdar. 

Mattias H. Spelar det någon roll? Det finns inte tillräckligt med sjöpoliser för att en sådan lag skall kunna efterlevas ändå! Vi har ju inte tillräckligt med poliser på gatan ens. 

Mikael B. Är ingen Vän av tvång men det är bra mkt trevligare att ha kunskap på sjön.

Bert S Ha minst samma krav som körkortsteorin för bil och uppkörning plus navigering med kurslinjal, kompass, båtsportkort, I mörker som dag,

Johan S. Äntligen! Kan man inte passa på att ge polis/kustbevakningen tillstånd att beslagta båten för de idioterna som inte klarar av att hålla föreskrivna hastighetsregler alt bryter reglerna för gott sjömanskap i hamnområden också? 


Text: Jens Augustinsson • 2015-12-29
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top