Pagurus kan med hjälp av stålcylindrar i varje skrov krypa upp på land // Foto: Lazzarini Design Studio

Artiklar

”Krabbamaranen” – lyxyachten som kan ta sig upp på stranden

Unika lyxkatamaranen kan bli din för 245 miljoner kronor

Text: Martin Strömberg • 2021-01-25 Uppdaterad 2021-06-09

 

Hittills har den italienska designstudion Lazzarini bara presenterat renderingar av modellen Pagurus, som onekligen ser spännande ut.

Allt som behövs nu är en köpare med 243 miljoner kronor på fickan och som vill ha något som sticker ut – både i vattnet och eventuellt också på land, rapporterar New Atlas.

Det rör sig om en 25 meter lång yacht, men det är absolut ingen konventionell katamaran. 

Båtbyggaren kallar sin skapelse för en ”krabbamaran”, och designen var ursprungligen tänkt för militärt bruk. 

Pagurus kan med hjälp av stålcylindrar i varje skrov krypa upp på land.

Inne i respektive skrov finns nämligen en 6,5 meter lång stålcylinder, med en diameter på 1,2 meter, som har spiralformade flänsar.

Skruvarnas rörelse i vattnet kan ladda båtens batterier, och kan ge fem knops framdrivning – men de fyller en dubbel funktion.

Cylindrarna kan också vara drivande, De sänks då ned 60 cm under respektive köl och när skruven greppar underlaget så drivs båten framåt.

 

 

Foto: Lazzarini Design Studio
Foto: Lazzarini Design Studio

 

Maxhastigheten då ligger på 35 km/h och ”Krabbamaranen” kan lätt arbeta sig fram genom annars svåra passager med lera och sand.

Enligt Lazzarini Design Studio har de blandat innovativ bildesign med marin design, och tanken är att man ska kunna hitta en fin strand och då ha möjligheten att lägga till uppe på land över natten. 

Huvuddrivkällan är två dieslar på vardera 890 hk men den ska också ha kapacitet att köra upp till sju timmar på ren el i fyra knop. Det sitter sex batterier på 360 volt, som vardera kan leverera 40 kWh, i konstruktionen.

De laddas också av solpaneler.

Båtbyggaren uppskattar att åtta timmars dieselkörning ska kunna ge två timmars körning på ren el. Man överväger också en segelversion.

Skrov och brygg är tillverkade i stål och ”Krabbamaranen” har tre sovrum, kök, badrum och vardagsrum. Totalt finns plats för åtta gäster plus fyra i besättningen. 

För den som inte vill betala för skruvarna som ger möjlighet att krypa upp på land finns en budgetversion med instegspriset 66,6 miljoner kronor.

TV: Futurister, kolla in den här!

TV: Världens mest unika superyacht?


Text: Martin Strömberg • 2021-01-25
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen