1307613.jpg

Artiklar

Krönika: Därför ska du satsa på en kopia

Vill du ha en fejkad Iphone eller Prada-väska bör du sätta dig på planet till Peking. Är du på jakt efter en kopierad motorseglare behöver du bara åka en timme österut, till Finland.

Text: Mikael Mahlberg • 2016-06-15 Uppdaterad 2022-04-28

På Allt för sjön mötte jag en äldre man som drömde om att njuta pensionen ombord på en Nauticat. Motorseglarna från exklusiva Nauticat är drömbåtar för många avsuttna sjöbjörnar som vill kombinera motorbåtens enkelhet med segelbåtens trygga sjöegenskaper. Problemet är att även de äldre Nauticat-modellerna kostar pengar, ganska mycket pengar.

Lyckligtvis finns det billigare – men i mitt tycke precis lika trevliga – kopior. Även dessa är producerade i Finland. Är du sugen på en Nauticat 33, titta istället på vackra Tristan 301 för halva priset. Denna välbyggda, rundgattade snipa har precis som Nauticat ett stängt doghouse med skeppsratt där man rider ut höststormarna med en kaffe i näven. Den enda skillnaden mellan båtarna, förutom priset, är att Tristan 301 saknar mast, en klar fördel då före detta seglare helst inte seglar.

Nauticat är långt från den enda finska båtbyggaren som blivit plankad av grannvarvet.

Sugen på en Marino Rocca? Ta en titt på Matador Cobra!

Hittar du ingen fin Flipper 850? Kolla in Sunmar 8500!

Det mest klassiska exemplet är Targa, det framgångsrika hyttbåtsvarvet som genast fick en kometsvans av inhemska konkurrenter i Minor och Nord Star förutom mindre kända småskuttare som Kirro.

Fenomenet fortsätter än idag. I höstas lanserade Buster sin Magnum E ungefär samtidigt som Finnmasters Husky R7 såg dagens ljus. Att skilja dessa två åt på hundra meters avstånd är närapå omöjligt.

Varför kopierar då finska båtbyggare varandra så ivrigt?

En förklaring är att det finns fler varv än unika idéer. På den utmärkta finska båtförmedlingssajten Nettivene ligger ett register över landets båtmärken genom tiderna. Det har funnits flera hundra varv. Självklart blir produkterna lätt likartade.

För oss båtköpare är kopierandet bara en fördel. Finska båtar är generellt välbyggda och att hitta sin unika kopia är lätt. Välj själv vilken av de snarlika kabinbåtarna från Finnfamily, Finnspeed och Finnsport du vill semestra i. Eller varför inte slå till på en Finnsaurus, Finn-ess eller Finn-flyer? 

Krönika: Det har gått inflation i hästkrafter

Krönika: Se till att lära dig använda powertrim

Krönika: Vattenskoter – båtlivets räddning?


Text: Mikael Mahlberg • 2016-06-15
ArtiklarLivetOmbordNauticat 33
Rulla till toppen