1326135.jpg

Artiklar

Krönika: Nu är det bra läge att skaffa båt

En försiktig optimism råder på försäljningsbryggor och marinor runtom i Sverige. Priserna, i alla fall på bättre begagnade båtar, är på väg uppåt. För första gången på nästan tio år. Svara också på omröstningen längre ner!

Text: Mikael Mahlberg • 2016-08-16 Uppdaterad 2021-06-09

Det gör att hugade spekulanter kan dra en lättnadens suck. Fram till förra året rasade värdet på klassiska klenoder från 1970- och 80-talen med 10-30 % per år – vilket förstås gjorde både köpare och säljare frustrerade. Bättre att vänta ett år och göra en ännu bättre affär, gick tankegångarna bland de presumtiva köparna. Med stabila priser är det åter tryggare att skaffa båt, för det finns en utsikt att få igen pengarna i framtiden.

Nyare båtar av kända nordiska märken, säg Nimbus, Targa, Minor, Ryds, Uttern med flera, har gått som smör i solsken under årets första sommardagar. Anledningen är att dessa modeller som tillverkats mellan 2008 och 2015 är unika. Efter finanskrisen 2008 stängde båtfabrikerna sina löpande band och sparkade personalen. Få båtar byggdes och när köpsuget nu ökar efter bättre beggat är en daycruiser från 2010 svår att hitta. De som köpte båt efter finanskrisen och nu ska sälja, blev alltså vinnare.

Det säkraste köpet är enligt många mäklare en hyttbåt. De håller värdet. Sommarstugeägare och andra som behöver en skyddad transport på sjön kommer alltid att behöva båtar, oavsett hur trenderna förändras i världen. Salongsbåtar, daycruisers och andra mer nöjesbetonade flytetyg är mer osäkra köp eftersom svenskarnas vanor förändras. En dubbelruffad Nimbus 3001 avsedd för fyra veckors industrisemester i 14 knop rimmar illa med yngre människors kringflackande semesterplaner.

Bästa sättet att göra riktiga fynd på dagens marknad är att gå mot strömmen. Har du sådan tur att du gillar att tuffa långsamt genom skärgården, trivs med retrolinjer från 1970-talet, uppskattar trä i inredningen och förstår att en båt byggd 1975 på många sätt är mer omsorgsfullt hopskruvad än en modern – ja då ligger den vida världen Blocket och dess 15 000 annonser för dina fötter. 

Krönika: Vem stör du dig på ute till sjöss?

Krönika: Det har gått inflation i hästkrafter


Text: Mikael Mahlberg • 2016-08-16
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top