Sjöpolisen tycker att det inte är orimligt att man inför någon form av kompetenskrav för att köra snabbgående fordon på sjön. Foto: Getty Images

Artiklar

Läsarreaktioner: Så stoppar vi buset på sjön

I en artikel här på Livetombord pekar sjöpolisen på de ökande problemen kring snabbgående båtar. Ni läsare har inte varit sena på att reagera och säga er åsikt. Så här tycker ni.

Text: Jens Augustinsson • 2017-01-18 Uppdaterad 2021-06-09

Det kom massor med kommentarer på facebook från er läsare när vi länkade till vår artikel om vad sjöpolisen anser om snabbgående motorbåtar och vattenskotrar. Här kan ni läsa vad andra tycker. Fyll gärna på i kommentarsfältet med din egen åsikt i frågan.

Magnus K Min hållning är som alltid possitiv i frågan om utbildning och att krav på grundutbildning (förarbevis) ska gälla oavsett om du seglar eller tar dig fram med motor som utgångspunkt.

Benjamin G Gör som tyskarna. Alla som vill köra båt avlägger ett förarprov. Det stoppar tyvärr inte fartdårarna men med lite mer kunskap bakom ratten minskar förhoppningsvis olyckorna något.

Zarih S Kunskap väger lätt. Kunskap framför “gissningar” är att föredra. Inför båtkörkort för alla, oavsett storlek. Handdrivna undantagna.

Bengt J Det gamla “Frihet under ansvar” funkar inte på sjön längre tyvärr. Min fulla övertygelse är att det hör samman med hur det ser ut i övrigt i samhället faktiskt. Det finns en gemensam nämnare för problemen på sjön, skolan, våldet i samhället osv. Ser man på den enskilde båtföraren, eleven på skolan, våldet i samhället frågar jag mig hur hade/har denne i sin barndom och uppväxt?? Återigen fokuserar JAG på föräldrarna. Jag har tidigare jobbat inom grundskolan, även varit aktiv och frivillig inom Sjöräddningssällskapet och professionellt utbildat båtfolk/båtintresserade i 26 år.

Gustaf P  Frihet under ansvar fungerar alldeles utmärkt. Så tänk inte på det. Finns annat att oroa sig för och lägga pengar på. Vi kanske skulle ha besiktning av båtar också?

Thord P Det gamla “Frihet under ansvar” funkar inte på sjön längre tyvärr. Min fulla övertygelse är att det hör samman med hur det ser ut i övrigt i samhället faktiskt. Det finns en gemensam nämnare för problemen på sjön, skolan, våldet i samhället osv. Ser man på den enskilde båtföraren, eleven på skolan, våldet i samhället frågar jag mig hur hade/har denne i sin barndom och uppväxt?? Återigen fokuserar JAG på föräldrarna. Jag har tidigare jobbat inom grundskolan, även varit aktiv och frivillig inom Sjöräddningssällskapet och professionellt utbildat båtfolk/båtintresserade i 26 år.

Gert H Om man jämför vattenskotrar med övriga motorbåtar, är olyckorna verkligen fler? Helst vill polisen vi ska sitta hemma i lägenheterna och inte göra något alls.

Anders G Ser på FB hur snabba båtar och bilar glorifieras. I verkligheten behöver folk oftast en billig o praktisk bil och en båt som hela familjen får plats i.

Mikael H Ja kanske fler poliser på sjön…

Thord P Har pratat med en skadereglerare och fick informationen att det finns ingen koppling att snabba båtar skulle vara överrepresenterade i olyckor…

Svar:

– Jesper B Det handlar kanske inte i huvudsak om olyckor, folk saknar helt sjövett idag och där är kategorin snabba motorbåtar och vattenskotrar överrepresenterade.

– Johnny W Som att visa hänsyn,sjövägsregler,attityd ligger lång ifrån vissas förmåga.

 

Thord P Så länge det finns idioter så hjälper tyvärr inte utbildningar… Det är bara att se hur det funkar i biltrafiken…

Sjöpolisen: De är värst på sjön

Så blir straffet om du bryter mot lagen på sjön

10 saker som gör dig hatad i gästhamnen


Text: Jens Augustinsson • 2017-01-18
ArtiklarLivetOmbordBåtolyckaDebattMotorbåt
Scroll to Top