Istället för fiskenät gjorde de tyska dykarna ett historiskt fynd // Foto: Submaris

Artiklar

Letade efter fiskenät – hittade Hitlers hemliga vapen

Tyska dykare gjorde unikt fynd i Östersjön

Text: Martin Strömberg • 2020-12-07 Uppdaterad 2021-06-09

 

Under stora delar av andra världskriget dominerade Adolf Hitlers tyska ubåtar Atlanten och de tyska ubåtarna sänkte 2 775 allierade fartyg under kriget. 

Det hemliga vapnet var en krypteringsmaskin som tyskarna kallade Enigma.

Arméhögkvarteren, ubåtarna, Luftwaffebaserna, SS-brigaderna, Gestapohögkvarteret – alla använde sig av Enigma för hemlig kommunikation.

Motståndarna visste aldrig var fienden fanns eller när de skulle anfalla. Krypton som den tyska marinen använde var ett mysterium.  

Nästan 80 år senare har en Enigma dykt upp. På botten av Östersjön, rapporterar Reuters. 

 

 

 

Ett gäng tyska dykare letade efter kasserade fiskenät i Geltingbukten, precis vid gränsen mellan Danmark och Tyskland. Plötsligt hittade de apparaten, som vid en första anblick ser ut som en helt vanlig skrivmaskin. 

– Jag kunde aldrig drömma om att vi en dag skulle hitta en av de legendariska Enigma-maskinerna, säger Florian Huber som ledde dykarnas expedition, till Reuters.

Enigmans framgångar fick ett abrupt slut under andra världskriget då den brittiska matematikprofessorn Alan Turing och hans team lyckades knäcka koden.

Plötsligt var det tyska herraväldet över Atlanten slut. 

Idag finns bara ett par hundra exemplar av Enigma kvar och flera av dessa har sålts för över 100 000 kronor. Men dykarna har bestämt att maskinen som hittades på botten av Östersjön ska skänkas till ett museum i Schleswig. 

Hitlers ubåt hittad utanför Danmark

TV: Hitlers lyxyacht Grille stred i full lyxprakt


Text: Martin Strömberg • 2020-12-07
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen