Lina kommer så småningom att få en underbar havsutsikt från sin Billi // Foto: Privat.

Artiklar

Lina bygger sitt flytande drömhem

"Du får hela världen som ditt vardagsrum"

Text: Martin Strömberg • 2021-09-21 Uppdaterad 2021-10-25

 

Lina Bloom Wrenne förverkligar många människors dröm om att skaffa sig ett eget hem på vattnet.

Hon går sista året på Öckerö Seglande gymnasieskola och idén att skaffa sig en båt som hem istället för lägenhet eller hus föddes när hon och en kompis under en period bodde i en båt i hamnen på Öckerö.

Tillsammans med sin pappa arbetar hon nu så mycket hon hinner på båten som fåt namnet Billi.

Var har du tänkt att ha henne liggandes när du väl bor i den?

– Tanken är att sjösätta henne till våren och då ska hon bogseras till Öckerö där jag pluggar. Men efter studenten kommer hon antingen flyttas tillbaka till Tjörn eller Göteborg och användas som övernattningslägenhet för familjen.

 

Lina bygger sitt flytande drömhem
Foto: Privat.

 

Hur mycket arbete är det kvar och hur mycket tid har du lagt ner så här långt?

– För att kunna bo i båten är det inte så mycket jobb kvar faktiskt. Just nu håller vi på med att se till att hon är helt vattentät uppifrån genom att plasta, spackla och måla däcket samt lacka om allt trä. Sen ska inredningen göras i ordning. Men för att kunna segla med Billi är det en bit kvar. Vi har t.ex ingen rigg eller segel än. Men det får ta den tid det tar, tanken med Billi är inte att göra om henne till en kappseglare utan mer ett flytande och mobilt hem. Nu på hösten när skola och jobb har dragit igång försöker vi jobba en dag i veckan på båten. I början av sommaren jobbade vi 4 veckor.

Vad har varit svårast/jobbigast/roligast?

– Roligast hittills har varit att få lära sig hur man gör om en båt till bostad. Min pappa är hjärnan bakom mycket då han har byggt båtar förr och ägt ett dussintal i sitt liv, så jag lär mig mycket från honom! Det är ju på sätt och vis enklare att i första hand göra en båt till en bostad än en snabbseglare, då man har lite större spelrum när det kommer till hur saker ska se ut och fungera. I en snabbseglare vill man ju helst undvika för tung och klumpig inredning,  men vi kommer t.ex antagligen installera en vedeldad spis eller en kamin, vilket är kul.  Sen har det vart jättekul med alla som har hört av sig som vill skänka prylar till båten! Det är till stor del sånt som gör det här projektet möjligt.

Svårast för min del har nog vart att veta vilket som är nästa steg i processen, men då har jag ju pappa, vi gör ju det här tillsammans, så hittills har vi löst det mesta!

 

Lina bygger sitt flytande drömhem
Foto: Privat.

 

Vilka är de största fördelarna, enligt dig, att bo i en båt? 

– Fördelarna med att bo i båt är många! Framför allt har du ett mobilt hem som du kan flytta varthelst du vill, och som kan ta dig till jordens alla hörn. Jag älskar att bo litet och tror även att det är en av framtidens lösningar på både bostadsbristen och konsumtionssamhället. Bor vi mindre tvingas vi minimera vår konsumtion, vilket vi i framtiden kommer behöva göra. I en båt finns det absolut ingen plats för onödiga prylar som man samlat på sig. Och istället för att skaffa sig ett större vardagsrum skaffar du dig en båt och du får hela världen som ditt vardagsrum istället. Plus en havsutsikt som många hade betalat miljoner för.

Har du någon riktig drömbåt eller är detta din dröm?

– Tror att min drömbåt är något mer smidigare än Billi, en båt som är gjord för att segla långt och är så underhållsfri som möjligt. Kanske en stålbåt! Men det jag älskar med Billi är att hon är så rymlig och därför perfekt att bo i. Så min drömbåt hade nog vart någonstans mittemellan en vanlig långseglare och Billi.

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR

TV: Compact living de luxe

TV: De har bott 27 år på en flytande bondgård

Sea Suite – en dröm för husbåtsälskare

Sealander – husvagn till sjöss


Text: Martin Strömberg • 2021-09-21
ArtiklarHusbåt
Rulla till toppen