Cirka 40 000 sjömil och ett femtiotal länder har Linda Lindenau och hennes olika besättningar klarat av // Foto: Privat

Artiklar

Linda Lindenau slutför sin – och 250 andra kvinnors – segling jorden runt.

"Både njutning och hårt arbete"

Text: Martin Strömberg • 2019-12-05 Uppdaterad 2021-06-09

 

Den 6 december klockan 14.00 lokal tid, fullbordar Linda Lindenau sin världsomsegling i Rodney Bay på St Lucia i Karibien, efter 40 000 sjömil, ett femtiotal länder och fyra oceaner. Under dessa tre år har runt 250 kvinnor seglat med, kortare eller längre sträckor, och uppfyllt sina drömmar om att segla i turkost vatten, besöka avlägsna öar, och dela de upplevelserna med andra kvinnor.

Hon beskriver resan:

Kvinnorna i besättningen har seglat Peristera, en segelbåt på 14 meter, i alla väder, dag som natt. Om de inte redan är seglingskunniga när de kommer, lär jag ut det de behöver veta. Deltagarna har kommit varandra nära, pratat om sina liv och uppmuntrat varandra att våga sådant de inte gjort förut.

För många har seglingen varit en utmaning, något de drömt om att göra men inte tidigare vågat. Andra har seglat med mig många gånger, och för dem är Peristera en bekant plats där de har sina favoritställen. Några har gjort sin egen jordenruntsegling genom att delta i utvalda etapper.

För mig har det varit både njutning och hårt arbete. I tre år har jag varit bunden av en tidplan. Jag har vetat mer än ett år fram i tiden vilka datum jag måste anlända till en viss plats, för då kommer det att stå sex kvinnor på bryggan med sina väskor och sin förväntan. Nya deltagare ska undervisas och göras hemmastadda, administrationen ska skötas och tusen ting ska repareras, medan Peristera fortsätter sin färd mellan kulturer och över hav. Men mellan reparationerna, några dagar in på varje etapp när grupperna formats, då sitter jag också och tittar på natthimlen, eller snorklar med valhaj och sköldpaddor.

Under åren har jag lärt mig mycket om kvinnor. Om kvinnor som glömmer vilka drömmar de hade som barn. Om hur andra prioriterar ner sina drömmar, för vardagens uppgifter tar all tid. Och om hur en del ser sin pappa ta brodern ut på alla de där äventyren som flickan också drömmer om, men hon får inte följa med.

Min verksamhet har gett många av mina deltagare det mod och den inspiration de behövt för att ta nya steg i livet. Jag hoppas kunna fortsätta det arbetet även efter jordenruntseglingen.

www.tarodret.nu

 

Linda Lindenau slutför sin – och 250 andra kvinnors – segling jorden runt.

Text: Martin Strömberg • 2019-12-05
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen