Hallberg-Rassy ligger som vanligt högt upp när det gäller vilka märken som söks mest // Foto: Hallberg-Rassy

Artiklar

Lista: Här är båtarna som flest vill ha

Kända märken i topp när Blocket summerar 2020

Text: Martin Strömberg • 2021-02-19 Uppdaterad 2021-06-09

 

Båtbranschen gick för högtryck under 2020 och fick ett rejält uppsving.

Medianpriserna steg för såväl motorbåtar (15 %) samt segelbåtar (7 %) när Blocket summerar året.

Och här är de märken som var mest eftersökta på Blocket under 2020.

 

Mest sökta i kategorin motorbåtar 2020:

1. Nimbus

2. Buster

3. Ryds

4. Aquador

5. Yamarin

6. Flipper

7. Uttern

8. Sea Ray

9. Bayliner

10. Princess

 

Mest sökta i kategorin segelbåtar:

1. Hallberg-Rassy

2. Bavaria

3. Maxi

4. Najad

5. Linjett

6. Nauticat

7. Beneteau

8. Maxi 95

9. Hanse

10. Maxi 77

 

Nimbus T8 – sportigheten gör comeback

VIDEO: Häng med på provsegling av Hallberg–Rassy 50

Tips till dig som ska köpa båt:

• Försäkra dig om att säljaren verkligen äger båten – be att få se kvitton, försäkringshandlingar och servicehistorik. Identifiera säljaren, notera ID i kvittot.

• Om du inte känner att du själv har stenkoll: Lägg några tusenlappar på att anlita någon som kan besiktiga båten och kontrollera motor och skrov och att det är i uttalat skick. Om du inte är kunnig själv så kan det vara värdefullt att ta hjälp att kolla väsentliga delar i motorn för att slippa eventuella stora och tråkiga utgifter senare.

• Upprätta ett köpeavtal. Be att få se säljarens ID och anteckna personnummer. Genom att använda Blockets digitala köpekontrakt verifierar sig båda parter med mobilt BankID.

• Kontrollera att båten inte är belånad vilket kan framgå på originalkvittot.

• Använd en säker betalmetod som är säkert och spårbart med verifiering med BankID – och du får kvitto direkt till din mejl.

• Om du köper en båt utan att till exempel kontrollera ägarbevis såsom kvitton och försäkringshandlingar riskerar du själv att bli brottsmisstänkt om den skulle visa sig vara stulen. Därför är det viktigt att du kan visa upp dokument som styrker att du har försökt kontrollera köpet, genom att till exempel be om säljarens ID-handling och få en kopia på tidigare ägarbevis.

 

Tips till dig som ska sälja din båt:

• Var tydlig med om det finns några defekter eller skador på båten. Om du är tydlig redan från början slipper du slösa tid på att visa båten för någon som sedan drar sig ur när du ska visa båten och den inte motsvarar förväntningarna. Ta fina bilder till annonsen, men se till att även fota eventuella skador.

• Följ alltid med på provkörningar och kräv att få se legitimation. Stöldförsäkringar gäller oftast inte om du har lämnat över nycklarna till båten.

• Acceptera inte betalning med check! Den kan sakna täckning.

• Se upp för falska båtförmedlare som vill sälja båten åt dig. De lämnar en mindre handpenning och försvinner sedan med båten.

• Om du får erbjudanden från utlandet är det extra viktigt att du aldrig lägger ut pengar eller bokar transporttjänster åt köparen. Om köparen inte vill komma till dig och se båten innan köp är erbjudandet oseriöst och vi uppmanar dig avbryta affären. Läs mer!

• Använd en säker betalmetod som är säkert och spårbart med verifiering med BankID. Då ser du också direkt att pengarna kommit in på ditt konto, till skillnad mot en banköverföring.

• Har du en båt av högre värde, skriv inte ut ditt efternamn i annonsen eller var båten finns, utan ta dessa detaljer i ett senare skede med potentiella köpare.

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR

Ryds nya tuffa toppmodell

Köpguide: Bavaria 27 Sport – Bra byggd och mycket prisvärd


Text: Martin Strömberg • 2021-02-19
ArtiklarpraktisktbatagandeFritidsbåtarSegelbåt
Rulla till toppen