150879.jpg

Artiklar

Liten med stora utrymmen

När Albin Marin - varvet bakom storsäljaren Albin 25 - förnyade sitt motorbåtsprogram föddes lillasystern Albin 23 år 1978. Resultatet blev en modernare design och en välplanerad fritidsbåt för sin storlek.

Text: Redaktionen • 2010-12-21

Medan Albin 25 utrustades med både för- och akterruff fick den två fot kortare Albin 23 nöja sig med förruff:

– I stället för akterruff har vi en rejäl sittbrunn ombord. Det var det främsta skälet till att vi köpte en Albin 23 för fem år sedan, säger Morgan Fredberg.

Liten med stora utrymmen

När Morgan och frun Annica tuffar i väg med sin Albin 23, kallad White Lady, till någon mysig naturhamn med vänner som har större motorbåtar samlas man ofta i 23:ans sittbrunn.

– När vi äter middag kan vi vara åtta till tio personer i sittbrunnen. Nackdelen med att inte ha en akterruff är att övernattningsmöjligheterna begränsas då vi är fler än två till tre personer ombord, säger Morgan Fredberg.

Parets hemmahamn är Stenungsund. Semesterveckorna i båten spenderas främst på västkusten. En av de längsta turerna var genom Göta kanal.

Liten med stora utrymmen

– Längre turer på öppet hav har vi inte genomfört. Det ska gå bra om det råder lugnare väder. Vi känner en Albin 23-ägare som från fastlandet åkt med sin 23:a både till Öland och Gotland, säger Morgan Fredberg.

Rejäl sittbrunn

Planlösningen ombord är välgjord. Utmärkande är den rejäla sittbrunnen med en stor U-soffa. I mitten av sittbrunnen finns ett långsmalt klaffbord.

På babordssidan i styrhytten med stora rutor finns pentry med diskho med fotpump, gasolspis och förvaringsutrymmen. Utrymmet på babordssidan räcker inte till för en passagerarstol. Vid styrplatsen om styrbord sitter föraren på dubbelsätet bekvämt och har god sikt. Längs med framrutan finns ett rejält kartbord. Kylbox med kylaggregat är placerad bakom förarsätet.

Liten med stora utrymmen

Den förliga ruffen rymmer en klassisk V-koj, med plats för två vuxna och ett barn. På styrbordssidan strax nedanför ruff-trappan finns en toa. Toaletten var inte standard under tillverkningsåren, utan utrymmet var tänkt för en stickkoj:

– När vi köpte båten fanns en löstagbar toa under V-kojen. Nackdelen var att vi inte kom åt toan när vi bäddade. Därför offrade vi stickkojen för att installera en äkta båttoa, berättar Morgan Fredberg.

Taklucka och rutor i överbyggnaden ser till att det blir gott om ljusinsläpp i förruffen.

I och med att båten passerat 30-årsstrecket har Morgan och Annica genomfört en del uppgraderingar. Till köket har de köpt ny spis. Paret har investerat i ett nytt kapell som täcker hela sittbrunnen. Man har bytt vattenpump, bordsgenomföringar samt växel- och gasvajrar.

– Vi har haft problem med mikroorganismer i dieseltanken. Tanken plockades bort och rengjordes, säger Morgan.

Originalmotorn kvar

På familjens ”att göra-lista” finns att en fast vattentank ska installeras istället för att ta med färskvatten i dunkar. Inför nästa sommar planerar familjen att klä om sofforna i sittbrunnen så att de får samma fina blåa tyg som kojerna i förpiken.

I båten finns originalmotorn kvar, en Volvo Penta MD 17 C (35 hk). Motorn drar bara en halvliter per sjömil. Toppfarten är drygt 9 knop medan marschfarten är drygt 6 knop.

– Den låga farten är en nackdel. Här på västkusten tar det lite för lång tid att åka till fina naturhamnar som ofta ligger långt från varandra. I och med att båtens halvplanande skrov är konstruerat för lägre farter vinner man troligen inte så mycket på att byta till en kraftigare motor, säger Morgan.

Motorn är utrustad med S-drev, som är vanligt på segelbåtar. Fördelen med S-drev på en motorbåt är att det inte blir vib-rationer i båten.

Tack vare Albin 23:s djupare köl rullar hon inte lika mycket som Albin 25 i hög sjö, bedömer Morgan. Men på grund av den låga vikten på 1,8 ton kan Albin 23 ändå kännas rank när vågorna växer. Och båten är vindkänslig, vilket gör att hon blir kursinstabil.

– En del av problemet skulle kunna lösas genom att få henne tyngre, förmodligen genom att placera blytackor i kölsvinet, säger Morgan.

Lättmanövrerad i hamnar

Ett stort plus är de höga friborden. Besättningen sitter högt och friborden skyddar mot vattenskurar från högre vågor. Albin 23 är lättmanövrerad i trånga hamnar:

– Hon är mycket enkel att manövrera, bland annat med hjälp av backens propellerverkan. På grund av att hon bara är 23 fot brukar det sällan bli problem att hitta en ledig plats i hamnar, även om det vid en första anblick ser fullt ut, säger han.

En rejäl pulpit på fördäcket gör att Albin 23 är enkel att kliva ombord på. Båten behöver inte nödvändigtvis mantåg eftersom skarndäcket är tillräckligt brett. På styrhytten finns en 55 watts solcellspanel.

Det var när Albin Marin år 1978 slutade tillverka Albin 25 och förnyade sitt motorbåtsprogram som Albin 23 och några andra Albinmodeller började introduceras. Resultatet för 23:an blev en modernare design och en välplanerad båt för sin storlek.

Liten med stora utrymmen

Förutom 23 och 25 finns Albin 21, 26, 27 och 30. Albin 23 tillverkades i 225 exemplar, och fick aldrig samma genomslag som storsäljaren Albin 25, som fram till 1978 tillverkades 1 200 exemplar. Precis som 25 hade 23 ett tämligen lågt inköpspris under tillverkningsåren (Albin 23 kostade 77 000 kronor år 1978). Och andrahandsvärdet på Albinmodellerna är bra:

– Vi köpte vår Albin 23 för 130 000 kronor. Innan oss fanns två ägare som vi träffat. Om vi skulle sälja båten lär vi få tillbaka pengarna bortsett från våra investeringskostnader, säger han.

Morgan är med och driver Albin 25-klubben, en mötesplats för båtfolk som har Albin-motorbåtar. Klubben har 400 medlemmar, och arrangerar allt från träffar till att försöka få rabatter på båtrelaterade produkter genom avtal med marinhandlare.

Av: Text Johan Cooke Foto Annica Fredberg

Faktaruta

Albin 23
Längd: 7 meter
Bredd: 2,7 meter
Vikt: 1 800 kg
Kojplatser: 3
Vattentank: Ingen installerad
Bränsletank: 90 liter
Motor: Fram till 1982 MD 17 C (35 hk), därefter Yanmar 35 hk
Toppfart: 9 knop
Konstruktör: Per Brohäll
Tillverkare: Albin Marin
Tillverkningsår: 1978-1984
Tillverkade båtar: 225 ex (oklar siffra)
Pris begagnad: Cirka 120 000 till 140 000 kronor

Liten med stora utrymmen Liten med stora utrymmen Liten med stora utrymmen

Liten med stora utrymmen Liten med stora utrymmen


Text: Redaktionen • 2010-12-21
ArtiklarPraktiskt Båtägande
Scroll to Top