Flera svenska segelbåtsvarv verkar gå en ljusare framtid till mötes och kommer anställa personal under året. Foto: Hallberg Rassy

Artiklar

Ljusning för svenska segelbåtsvarv – flera anställer

Efter flera svåra år med konkurser och personalneddragningar så ser det åter lite ljusare ut för segelbåtstillverkarna på Orust, skriver tidningen Bohusläningen. Så väl Hallberg Rassy som Najad och Malö har behov av att rekrytera personal.

Text: Jens Augustinsson • 2016-06-09 Uppdaterad 2021-06-09

Den andra maj i år fick segelbåtstillverkaren Najad en ny vd, Jörgen Ottosson. Och han fick direkt ett tydligt uppdrag av företagsledningen – se över modellprogrammet och ta sikte på framtiden.

Idag har Najad 15 anställda och båtarna tillverkas i Henån på Orust – som de gjort ända sedan starten 1971. Efterfrågan på varvets båtar har ökat den senaste tiden och för Bohusläningen berättar Jörgen Ottosson att man just nu arbetar med att rekrytera två konstruktörer och efter sommaren är det meningen att man ska anställa två båtbyggare med inriktning på snickeri och installation.

Ett företag som klarat sig förhållandevis bra genom krisåren är Hallberg Rassy i Ellös. Mycket tack vare att man kunnat anpassa personalstyrkan efter orderingången. Även detta klassiska segelbåtsvarv ser positivt på framtiden och kommer växa i antalet anställda framöver. Till Bohusläningen säger vd Magnus Rassy så här:

– Just nu håller vi på att rekrytera ett par tekniska installatörer. Till hösten kommer vi inledningsvis att anställa ett par nya snickare. Efterfrågan har ökat något på senare tid och vi säljer båtar till kunder i hela världen.

Till och med anrika Malö Yachts i Kungsviken, även detta på Orust, vädrar lite morgonluft. Efter konkurs och rekonstruktion för några år sedan har företaget nu väckts ur sin Törnrosasömn och börjar till hösten bygga en 54-fotare. Ytterligare ett par båtar finns med i planerna för den kommande tiden och företagets ägare Bob Erixsson berättar att man kommer att ta in extra personal för detta vid behov.

Här är Hallberg Rassys första nya båt på fyra år

Skräddarsytt från Henån – 40 år med Najad

Swedestar blir Najad


Text: Jens Augustinsson • 2016-06-09
ArtiklarLivetOmbordSegelbåt
Scroll to Top